Požehnání nejvyššího řádu

Metalové coververze Nirvany

Nirvaně se přihodilo to, čemu je vystavena každá legendární kapela: její skladby přejímá kdekdo. Louisianští Thou se však chopili především té části její tvorby, v níž je patrný vliv metalu, a kompilace Blessings of the Highest Order symbolicky vrací Cobainovy skladby do éry, kdy Nirvana ještě nebyla součástí mainstreamu.

Louisianská kapela Thou vydala debutové album Tyrant v roce 2007. Ačkoli se žánrově pohybuje na pomezí doom, sludge a drone metalu, má za sebou i pozoruhodné spolupráce s americkými experimentátory The Body nebo s písničkářkou Emmou Ruth Rundle. A zároveň má slabost pro grunge, jak dokazují coververze písní Nirvany, rozeseté po různých nahrávkách. Ty byly v roce 2020 shrnu­­­ty do elektronicky distribuované kompilace ­Blessings of the Highest Order, která nyní u příležitosti třicátého výročí smrti Kurta Cobaina vyšla na dvou LP u Sacred Bones Records.

 

Cobainovy metalové konexe

Jak to tak v hudební historii bývá, radikalita Nirvany byla sežvýkána časem, její sdělení vysáto šoubyznysem a přeživší členové zestárli, což málokdo zvládne bez chyb a následné ztráty reputace. Na albu Thou je ale vidět, jak málo stačí k tomu, aby oposlouchané písně, na nichž vyrůstala celá jedna generace, znovu ožily. Thou si vybrali převážně skladby z raného období Nirvany …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě