Šok z Jemenu

Rudé moře v srdci globálního napětí

Izraelsko­-palestinský konflikt a útoky na nákladní lodě v průlivu Báb al­-Mandab související s politickými ambicemi jemenského hnutí Ansar Alláh otřásají globálními dodavatelskými řetězci. Potvrzuje se, že v současnosti můžeme dopady kteréhokoli regionálního konfliktu pocítit kdekoli na světě.

Když jeden z amerických otců zakladatelů, Benjamin Franklin, navrhoval státní pečeť USA, zvolil pro ni heslo „Vzpoura proti tyranům je poslušností vůči Bohu“ a jako motiv si vybral biblickou scénu, v níž Mojžíš na Boží příkaz rozdělil vody Rudého moře, aby zajistil Židům cestu ke svobodě. Tato starověká vodní cesta, spojující Středozemní moře s Indickým oceánem, nejenže odedávna umožňovala obchod, kulturní výměnu a migraci obyvatelstva, ale slouží i jako dojemná připomínka boje za svobodu.

Od října loňského roku je oblast Rudého moře dějištěm zásadní vojensko­-politické krize, která vznikla jako reakce na probíhající izraelsko­-palestinský konflikt. Eskalace napětí přerostla v sérii útoků na komerční lodní dopravu. Tyto incidenty nejsou pouze důsledkem lokálních sporů, ale patří do širšího rámce zástupných geopolitických konfliktů, které zasahují klíčové obchodní trasy. Epicentrem těchto událostí je aktuálně průliv Báb al­-Mandab, strategický námořní …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě