Diomaye = Sonko

Prezidentské volby v Senegalu

Západoafrický Senegal má novou hlavu státu, jež vzbuzuje velká očekávání. Bassirou Diomaye Faye, který byl nedlouho před březnovými volbami ve vězení, se po svém zvolení přesunul přímo do prezidentského paláce. Závěr jeho kampaně připomínal pouliční slavnost.

V Senegalu proběhly 24. března po pěti letech prezidentské volby. V zemi s dominantní rolí prezidenta šlo o zásadní politickou událost, tím spíš, že předchozí hlava státu Macky Sall mandát nakonec neobhajoval, jakkoli se zprvu snažil interpretovat ústavu tak, že mu třetí kandidaturu umožňuje. Volbám navíc předcházela politická krize, která si ve státě, kde na rozdíl od všech sousedů nikdy nedošlo k vojenskému převratu, vyžádala desítky obětí z řad demonstrantů. Úřady obdržely 93 kandidatur, z nichž uznaly rekordních devatenáct. Mezi zneplatněnými byla i velká jména, například syn bývalého prezidenta Karim Wade. Právě s odkazem na spory ohledně kandidatur se končící prezident na poslední chvíli pokusil odložit volby z února na prosinec, ústavní soud však toto rozhodnutí po protestech zrušil, takže nakonec proběhly jen s měsíčním zpožděním.

Když jsme s kamarádkou při své březnové cestě západní Afrikou překračovali mauritánsko­-senegalskou hranici, do volební neděle zbýval …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě