napětí

Čtrnáct zaměstnanců vládní Agentury pro sociální začleňování podalo 21. května výpověď kvůli dlouhodobým sporům s ministrem pro lidská práva Jiří Dienstbierem. Tento krok zvolili až poté, co 11. ledna vyhlásili stávku, a po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, které podle nich nepřineslo žádné reálné výsledky. Zaměstnanci kritizují odvolání bývalého ředitele agentury Martina Šimáčka a její chystané rozdělení na dvě části. V agentuře pracuje sedmdesát lidí a výpověď podali takřka všichni metodičtí vedoucí a experti na oblasti bezpečnosti a vzděláváni. Jméno Šimáčkova nástupce zatím není známo.

 

Stovky demonstrantů před balírnami Nestlé v kalifornském Sacramentu 20. května požadovaly, aby firma ukončila komerční stáčení vody v období sucha. Petici s tímto požadavkem už podepsalo více než půl milionu lidí. Podle protestujících je znepokojující, že zahraniční společnost vodu, která patří veřejnosti, stáčí a pak ji draze prodává zpátky kalifornským občanům.

 

V neděli 17. května se na Václavském náměstí v Praze sešlo zhruba 500 lidí, kteří formou street party vyjádřili svůj protest proti zákroku ve squatu Cibulka, jehož se zúčastnilo 120 policistů a stál čtvrt milionu korun. V úvodních projevech zaznívala nejen kritika spektakulární, naddimenzované policejní akce, ale také kritika obvyklé praxe zásahů proti squatterům, při nichž policie působí jako najatá ochranka nezodpovědných vlastníků domů. Průvod za doprovodu několika soundsystemů prošel centrem Prahy a zamířil k vile Milada v pražské Troji, která je prázdná od evikce squatterů v červnu roku 2009. Zde se ve večerních hodinách odehrálo několik koncertů.

 

Od 13. května se v Letech u Písku konala čtyřdenní blokáda prasečí firmy, která stojí v místech bývalého koncentračního tábora pro české Romy, který provozovali Češi v době německé okupace za druhé světové války. Vzhledem k tomu, že firma AGPI, která vepřín vlastní, ohraničila území u hlavní brány páskou s nápisem „zákaz vstupu“, se ovšem aktivisté museli spokojit se symbolickým upozorňováním na skutečnost, že na místě romské genocidy se i přes opakované sliby politiků stále nachází vepřín. Protestujících se na místě mnoho nesešlo, největší počet jich navíc přijel z Německa. Akce se zúčastnili i lidé sdružení kolem facebookové stránky „Židé blokují prasečí farmu v Letech“. Mediální zájem o blokádu projevila zahraniční média, kdežto ta česká ji ignorovala.