Slepé uličky sebekritiky

Václav Magid v galerii Display

V pražské galerii Display je do konce prázdnin k vidění výstava umělce a teoretika Václava Magida, nazvaná Jménem Nikdo. Autor v ní kriticky zkoumá privilegia a omezení spojená s jeho vlastní identitou. Na hraně upřímnosti a ironie přitom balancuje tak dovedně, že finální sdělení je nakonec na každém z nás.

Filosof, umělec a pedagog Václav Magid připravil pro pražskou galerii Display jednoduchou, až strohou výstavu, která velmi přímočaře klade nepříjemné otázky, na něž snad ani neexistují odpovědi. Během letních měsíců tak můžete navštívit tichý prostor galerie ve sklepě pod Dittrichovou ulicí, skrýt se v chladném podzemí před vlnami veder a ruchem turisty zaplavené Prahy, sledovat nekonečnou smyčku videa středomořského břehu a zamyslet se u toho nad situacemi a otázkami, které Magidovi nedají spát.

 

Ten pocit, když…

Magid nezřídka pracuje s vlastními zkušenostmi, zážitky a pocity, na jejichž základě se pokouší rozkrývat komplexnější společenské, psychologické a ideologické situace. Velký důraz přitom klade na slovo, jeho možnosti a paradoxy. Zápiskovým, snad až deníkovým způsobem pojal zamyšlení a úvahy do knihy Malá encyklopedie nepatřičností (2019), v níž si dělá kousavou legraci z absurdity a tragikomedie lidského života, včetně toho vlastního. Zároveň se …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě