výpisky

Zabýval se v noci výhradně tajemným uměním destilačním. Měl plán vyrábět zcela nové vonné látky... Zpočátku měl i jisté drobné úspěchy. Podařilo se mu vyrobit olej z květů kopřiv a semen řeřichy, vodičku z čerstvě oloupané bezové kůry a tisových větví... Pak ovšem existovaly látky, u nichž postup naprosto selhal. Grenouille se pokoušel vydestilovat vůni skla, hlinitě chladnou vůni hladkého skla, kterou normální lidé vůbec nevnímají... Destiloval mosaz, porcelán a kůži, obilí a oblázky.

Patrick Suskind: Parfém

 

Romanopisec pokrčil masitými rameny a zamířil s pojízdným křeslem k čemusi, co se podobalo truhle, zdvihl víko a odkryl množství lahví, konzerv a pohárů s víky.

„To je merovejská rakev,“ vysvětloval, „udělal jsem si z ní bar.“

Amélie Nothombová: Vrahova hygiena

 

Oči lidí zesláblých a nervózních, jejichž smyslná chuť vyhledává jídel kořeněných uděním a rosolováním, oči lidí předrážděných a úbytných kochají se skoro vesměs dráždivou a chorobnou barvou klamných nádher: oranžovou.

Joris Karl Huysmans: Naruby

 

 „...víš, že naše mrtvoly jsou po smrti ohlodávány různými červy, podle toho, jestli jsme byli tlustí nebo hubení? V mrtvolách tlustých lidí se nacházejí larvy rizofagů, živící se kořeny; v hubených jsou to jen fory. To jsou zřejmě aristokrati té havěti, asketičtí červi, pohrdající bohatými hostinami, opovrhující masem velkých prsů a dráždidlem tučných břich.

Joris-Karl Huysmans: Tam dole

 

Perkins byl hluchý a téměř slepý, prsty se mu pletly a ústa s necitlivým jazykem měl neustále vyprahlá. Ovšem jeho nos! Jeho nos byl zázračně citlivý, báječný nástroj... Perkins dokázal převést všechny počitky, sluchové, zrakové, chuťové i hmatové vjemy na čich. Cítil tak akord v d-moll a dokázal rozlišit vůni tónů vyluzovaných na housle a na violu. Čich mu zprostředkovával hladkost sametu i sílu železa. Říkalo se o něm, že dokáže vyčenichat i rovnoramenný trojúhelník.

Nathanael West: Snový život Balso Snella / Majlant

 

Jsem asfaltový chodec, pravil Wertheimer, procházím se pouze po asfaltu, na venkově se neprocházím, nekonečně mě to nudí, a proto raději vysedávám v chatě.

Thomas Bernhard: Ztroskotanec

Vypisoval Pavel Houser, spisovatel a publicista.