Strach a karikatury

Karikatury vousatého muslimského proroka byly tématem minulého týdne a hrozí, že s námi, za vydatného přispění paličské menšiny islámského světa, nějaký čas ještě zůstanou. V Česku, tak jako jinde, se diskutuje a píše o svobodě slova, hanlivých útocích na muslimskou víru a někteří se prý již dokonce chystají víc kreslit, zatímco jiní mají už dávno nakresleno.

Strašidelným obrazům se minulý týden dařilo především v redakci Mladé fronty Dnes. Až to vypadalo, jako by byli rádi, kdyby nějaká ta jiskra přeskočila z dánských ambasád v arabských zemích až k nám. Jako by chtěli, aby se u nás lidé také hodně báli. Při vědomí toho, že se mediální realita může, když se trochu chce, stát i realitou žitou, jsou tedy 8. 2. hlavní zprávou dne a přímo v titulku čtenáři informováni o tom, že „z odvety muslimů mají strach i Češi“. Co na tom, že uvnitř sáhodlouhé zprávy není ani slovo o strachu nějakého Čecha. Musí stačit, že zde nalezneme větu: „Strach z odvety se včera šířil po celé Evropě.“ A my přece do Evro­py patříme. Pak už jen stačí hloupý anonym, který chce, aby se pro změnu báli zahraniční studenti, a zpráva je na světě.

O den později se v započatém díle pokračuje ve zprávičce na straně druhé. Policie sice o neznámém telefonistovi stále nic neví, ale v Mladé frontě Dnes vědí, že „na svobodě stále běhá člověk, který nenávidí americké a britské studenty“. Co když jde ale o člověka, který nenávidí muslimy? Nebo přitroublého recesistu, který nenávidí nudu, a tak se po svém, hloupě baví?

Obavy jsou vždy tak trochu na místě, teď ale hlavně ty, které varují před novináři, pro něž je strach v době války proti terorismu lehce zneužitelným artiklem. Dobře se prodává v každém tabákovém stánku.