Unitas Fridricha Weinwurma

V roce 1930 v Bratislavě realizoval ateliér Weinwurm­-Vécsei výstavbu nových bytů pro sociálně slabé podle projektu Unitas slovenského architekta Fridricha Weinwurma. Komplex Unitas se skládá ze sedmi dlouhých pavlačových domů umístěných volně v městské zeleni, což byla v dané době novinka. Domy mají šest podlaží, dělí se na tři sekce se samostatnými schodišti a jednotlivé byty mají vstupy ze společných pavlačí. Dispozice bytů je velice úsporná, ale účelná a její součástí byly i vlastní kuchyňky.

 

Autor tohoto jednoduchého, ale kvalitního projektu levného bydlení Fridrich Weinwurm (1885–1942)
se narodil v Borském Mikuláši, architekturu studoval v Drážďanech a Berlíně a po vzniku Československa působil v Bratislavě, kde se vypracoval na jednoho z nejvýznamnějších slovenských architektů meziválečného období. Udržoval kontakty s představiteli československé, rakouské, ruské a německé avantgardy a byl jedním ze zakladatelů levicového časopisu Nová Bratislava. Jako angažovaný levicový intelektuál se zasazoval za humanistické ideály a pokrokovou architekturu pro lidi.

 

Připraveno na základě výstavy Architekt Fridrich Weinwurm: Nová cesta (Slovenská národní galerie, Bratislava, 25. 1. – 20. 5. 2018).

 

Použité fotografie pocházejí z archivů Národní banky Slovenska a města Bratislava.