napětí

Obyvatelé berlínské čtvrti Kreuzberg obsadili 7. září budovu někdejší elektrické rozvodny, místo níž plánuje nadnárodní společnost Google postavit soukromou vysokou školu. Místní tím vyjadřují nesouhlas s pokračující gentrifikací čtvrti, která je spjata s berlínskou autonomní, squatterskou a uměleckou scénou. V Berlíně v posledních letech prudce rostou nájmy a podle protestujících je to zčásti právě proto, že nové technologické společnosti „šroubují ceny nájemného nahoru“. Berlínský Google kampus by měl být již v pořadí sedmý na světě, původně měl být otevřen už 7. září 2017, ale v důsledku odporu kreuzberských usedlíků se projekt zatím stále odsunuje.

 

Ve středu 19. září se v Chebu sešly zhruba dvě stovky lidí, aby vyjádřili hlasitou nevoli nad tím, že se do města mají vrátit hazardní herny. Současná radniční koalice totiž připravuje změkčení vyhlášky proti hazardu, která platí od podzimu loňského roku. Podle nově diskutované úpravy by hernu mohl otevřít každý, kdo si o to požádá, což by znamenalo v podstatě totální abdikaci na jakoukoli regulaci heren ze strany města. Radniční opozice s plánem vedení města nesouhlasí.

 

Německá policie zveřejnila fotografie čtyř osob, které podezírá ze žhářských útoků v rámci pouličních riotů, k nimž došlo při protestech proti summitu skupiny G20 v Hamburku v červenci 2017. Největší srážky radikálních aktivistů a bezpečnostních složek se odehrály během demonstrace „vítejte v pekle“ a škody, které způsobil takzvaný černý blok, se odhadují na 1,5 milionu eur. Byla ustavena zvláštní vyšetřovací komise, jež pátrá po 585 podezřelých, kteří kromě Německa pocházejí také například ze Španělska, Francie, Belgie a Řecka.

 

Členové hnutí Slušní lidé, kteří v květnu přerušili inscenaci divadelní hry Naše násilí a vaše násilí, dostali pokutu v celkové výši 126 tisíc korun. Jedná se o 25 osob, které vylezly na jeviště a snažily se hercům zabránit v pokračování jejich vystoupení. Radnice města Brna věc vyhodnotila jako přestupek proti občanskému soužití a na každého z účastníků „divadelní blokády“ uvalila pokutu pět tisíc korun s výjimkou jednoho, který musí zaplatit o tisíc víc. Hnutí Slušných lidí proti rozhodnutí podalo odpor.

 

Praha 1 ukončila řízení s aktivistkou Kateřinou Krejčovou, která měla napadnout policistu na demonstraci proti rasismu. Podle rozhodnutí úředníků první městské části Krejčová nespáchala svým jednáním ani přestupek a policistovi nezasadila žádný úder. Skutečnost, že v žádném případě nemohlo jít o trestný čin, už dříve konstatoval soud. Případ se táhl tři roky a obvodní soud nejdříve dvakrát uložil Krejčové podmínku.