par avion

Z ruskojazyčných médií vybral Ondřej Soukup

Jak je to se zdravím Vladimira Putina, se snažili zjistit investigativní novináři ze serveru Projekt. Asi není potřeba dodávat, že jejich práci již loni ruské úřady ocenily udělením statusu zahraničního agenta a prakticky všichni novináři tohoto média museli opustit Rusko. Jejich materiál se věnuje sedmdesátým narozeninám ruského prezidenta a byl zveřejněn první dubnový den. „Je paradoxní, že úřady, které tak dlouho skrývaly informace o Putinově zdraví, samy publikovaly v otevřených zdrojích údaje o prezidentových lékařích. Všichni doktoři totiž byli ubytováváni v hotelích nedaleko Putinovy rezidence u Soči. V registru státních zakázek jsou smlouvy mezi kremelskou Centrální klinickou nemocnicí, kde se léčí ruská elita, a těmito hotely. Jsou zde i jména lékařů z let 2016 až 2020,“ dočteme se například. Takže co investigativní novináři zjistili? Kromě Putinových pravidelných ošetřujících lékařů se na seznamu objevuje i specialistka na úrazy páteře Jelena Denisenko nebo slavný neurochirurg Oleg Myškin. Ti mají patrně léčit následky zranění páteře, které ruský prezident utrpěl při pádu z koně kolem roku 2010. „Během tréninku najednou kůň zastavil před překážkou a já jsem přelétl a udělal kotoul, říkal Putin v loňském roce a bylo to poprvé, co přiznal nějaké zdravotní problémy. Hned ale dodal, že spadl do hoblin a nic se mu nestalo.“ Ovšem Moskvu už celá léta obletují fámy, že Putin má s páteří velké problémy a občas viditelně kulhá: „Bylo to vidět i v roce 2017, když hrál v Soči svůj oblíbený hokej. Jeho tým ‚Hokejové legendy‘ porazil soupeře 17:6 a prezident sám vstřelil šest gólů. Ale srazil se s legendárním útočníkem Pavlem Burem a upadl. Druhý den do Soči přiletěl traumatolog Konstantin Sim.“ Mnohem zajímavější je ale zjištění Projektu, že mezi lékaři, kteří často k ruskému prezidentovi přijížděli, byl i Jevgenij Selivanov, chirurg specializující se na léčbu rakoviny štítné žlázy. Zda je právě tato choroba důvodem, proč se Putin tak obává nákazy covidem, není jasné, zveřejněné informace nicméně přispívají k dohadům o zdravotním stavu člověka, který šokoval světovou i ruskou veřejnost, když se rozhodl pro vojenský útok na Ukrajinu.

 

Stoupenci konspiračních teorií, kteří v po­­sledních letech s radostí šířili různé kremelské narativy, v prvních týdnech po vypuknutí války převážně mlčeli. Mimo jiné proto, že předchozí týdny s velkým nadšením označovali Spojené státy a mainstreamová média za válečné štváče a tvrdili, že Moskva na nikoho útočit nehodlá. Nicméně po měsíci války jsou zastánci spikleneckých teorií zase zpět a jejich novým hrdinou je Američan Gonzalo Lira, údajný scenárista a filmař, který žije v Charkově. Jeho video, v němž tvrdí, že za katastrofu v Mariupolu mohou vojáci ukrajinské armády, zatímco ruské jednotky naopak chránily civilisty a s nasazením vlastních životů je evakuovaly do bezpečí, běhá i po českých sociál­ních sítích. Kdo vlastně Gonzalo Lira je, zjišťovali novináři serveru Važnyje istorii v článku z 1. dubna. Ano, i oni jsou dle Kremlu zahraničními agenty. „Sedmadvacátého února Gonzalo Lira publikoval na svém kanálu video s názvem Co Rusko chce od své invaze na Ukrajinu a proč je Zelenskyj zlo. Okamžitě si ho oblíbil ruský státní První kanál. Jeho videa a citace ze sociálních sítí se objevily minimálně v osmi vydáních večerních zpráv a přebírala je i další ruská média. Základní teze jsou stále stejné: Rusko mělo důvody pro zahájení války, západní novináři lžou, ruští vojáci se snaží bojovat maximálně opatrně, Rusko vyhrává reálnou válku, rozdávání zbraní obyvatelstvu vede k růstu zločinnosti a občanské válce.“

Americký videoblogger se označuje za spisovatele, režiséra, a dokonce i za ekonoma. Ovšem v databázi IMDb se podařilo objevit jen film Secuestro (Únos), kde je uveden jako režisér a scenárista, ale jinak o snímku scházejí jakékoli další informace. Gonzalo Lira před válkou publikoval video, ve kterém tvrdil, že na jaře začne válka Západu proti Číně a obyvatelé západních států budou internováni ve svých domovech. „Velmi aktivně po­­užívá sociální sítě, publikuje až čtyřicet tweetů denně, aktivně používá platformu Telegram. Sdílel například informaci, že očkování proti koronaviru může vést k nakažení HIV nebo že bílí Kanaďané jsou ve své zemi občany druhé kategorie. V komentářích se ho jeden ze čtenářů zeptal, co dělat, když se jeho přítelkyně nechala očkovat proti koronaviru. ‚Nemá cenu se s ní tahat, je neplodná. Ženská po očkování je k ničemu, můžeš ji dát do popelnice. Možná to zní tvrdě, ale je to pravda,‘ napsal Gonzalo Lira.“ Tyto posty ale přirozeně ruské státní televize necitují.

 

Současná agrese Kremlu proti Rusku vyvolává pochopitelně nejrůznější historické asociace, s větší či menší mírou relevance. V českém prostředí logicky nejvíce rezonují ­paralely s rokem 1968, byť jsou často dost násilné. Naopak zajímavý odkaz na sovětsko­-finskou válku z roku 1939 nabídl 4. dubna historik Boris Sokolov na serveru The Insider: „Tahle válka měla být vzhledem k drtivé převaze sovětských sil bleskovou válkou. Oficiálně to byla odpověď na finské provokace. Propaganda také hovořila o výhodách vpádu pro civilní obyvatelstvo, existoval plán instalace loutkové vlády. Ve finále tato zoufale nepřipravená válka vyústila v porážku, protože sovětská vojska trpěla nedostatky v zásobování, chybějící motivací a těžkými ztrátami. Skončilo to tím, že se SSSR vzdal pokusu obsadit celé Finsko a nakonec se spokojil jen s relativně nevelkými územními zisky.“ Finsko tehdy mělo jen malý počet tanků a i jeho letectvo bylo zanedbatelné. Pokud hledáte v souvislosti s válkou na Ukrajině důvod k nějakému optimismu, web Insider (přirozeně označený za zahraničního agenta) vám jeden nabízí.