Vzor otisknutý v mase

Zrcadlová těla matek a dcer

Jak nejlépe vystihnout vztah matek a dcer? Jedná se o svazek, jenž umožňuje přežít v patriarchálním světě, nebo oidipovské pouto se vší chronickou posedlostí? Nebo je to konkurenční boj na poli sexuální identity? A proč dcery pociťují hrůzu při představě podobnosti se svými matkami?

„U člověka pravděpodobně nic ­neodpovídá elektrickému náboji tak jako proudění energie mezi dvěma biologicky podobnými těly, z nichž to mladší leželo v plodové blaženosti uvnitř toho staršího, které muselo ­tvrdě pracovat, aby se mladší vůbec narodilo,“ pí­­še ve své knize Of Woman Born (Ze ženy narozeni, 1976) americká feministka a básnířka Adrienne Rich. Ačkoli autorka vnímá mateřství primárně jako instituci, na níž stojí patriarchát, který determinuje vztah ženy k vlastnímu tělu, ve své knize po­­otevře i téma prazvláštního pouta matek a dcer. Přestože se Rich snaží tento vztah vidět spíš jako svazek „sesterství“ v patriarchálním světě, artikuluje i něco mnohem archetypálnějšího, totiž zrcadlovou podobu, která obě aktérky nemilosrdně pronásleduje.

V roce 1987 vydala americká novinářka a ese­­jistka Vivian Gornick své memoáry ­Fierce Attach­ments (Divoké vztahy; slovensky Ja a moja matka, 2023). Píše v nich o …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě