Deadwood

Temná výprava do města na pokraji zákona

Těžištěm invaze českých pozemních televizí do domácností jsou letos na podzim seriály. Někdo spoléhá na nastavování staré kaše, někdo se snaží ukuchtit novou, nejlépe tak, aby dokázala oslovit co nejvíce diváků-konzumentů, kteří se dají prodat reklamním agenturám. Hodně se však mluví především o seriálech, které svou sílu prokázaly již v zahraničí, a když se dobře naservírují, mohly by zabrat i u nás.

O prázdninách to vypadalo, že Česká televize za svými komerčními konkurenty trochu pokulhává. Zatímco ostatní dokola pouštěli reklamní spoty na seriály, které nakoupili, zdálo se, že ČT sází vše na Martina Dejdara s Jaromírem Jágrem v Poslední sezóně a rodinu Horákových. Nakonec jsme se však dočkali nejen patnácté řady Simpsonových, ale také otrlejším divákům určeného Deadwoodu z produkce HBO.

Western je v Americe oblíbený již od dob vzniku kinematografie, kdy byla natočena Velká vlaková loupež (1903), nebo později snímky Johna Forda (například Dostavník v roce 1939). Velkou proměnou pak tento žánr prošel v šedesátých letech, kdy do něj vnesl na akční podívanou neobvykle dlouhé (spaghetti) záběry Sergio Leone (Pěst plná dolarů, 1964, nebo Dobrý zlý a ošklivý, 1966). Nebo když Sam Peckinpah přišel s prvky, které k Divokému západu patří, ale příliš nezapadají do černobílého žánrového schématu – alkohol, lehké dívky a brutální násilí (Divoká banda, 1969). Pokud bychom měli někam zařadit Deadwood, bude to spíše drsná poloha Peckinpahova než Leoneho zasněnost.

Deadwood je městečko ležící na indiánském území, a proto v něm tak úplně neplatí zákony Spojených států. Díky tomu se sem sjíždějí desperáti z celé Ameriky a pokoušejí se tu začít znovu. Nejmenovaným vládcem města je Al Swearengen (Ian McShane), majitel místního nevěstince a saloonu. Jde o jednu z nejcharismatičtějších a zároveň nejzápornějších postav v dějinách žánru. Al Swearengen dokáže v jedné scéně rozhodnout o smrti nezletilé dívky a v další ho vidíme, jak ji přijde navštívit a chová se k ní téměř jako k vlastní dceři. Jeho chování je zcela pragmatické, oproštěné od morálních zábran, zároveň v něm však spatřujeme jistou logiku, bez níž by se řád Deadwoodu mohl proměnit v chaos.

Filmové  městečko Deadwood vzniklo na základě reálného, stejnojmenného města, existujícího na konci devatenáctého století. Stejně tak má většina charakterů své reálné vzory v tehdy žijících postavách a dokonce se tu odehrála i smrt Divokého Billa Hickoka.

Děj první série sleduje mimo jiné příběh norské dívky, jejíž rodiče a sourozenci byli brutálně zabiti, když se rozhodli odjet z města a vrátit se s nabytým bohatstvím do vlasti. O tom, že v přepadení má prsty některý ze Swearengenových mužů, divák nepochybuje, přesto je nutno tento zrůdný čin před obyvateli města zakrýt a najít viníka jinde, nejlépe samozřejmě v řadách indiánů, které má v Deadwoodu rád málokdo.

Hlavní dějovou linii pak tvoří osudy bývalého šerifa Setha Bullocka (Timothy Olyphant), který do města přijede stejně jako ostatní vydělat na místních zlatokopech. Spolu se svým společníkem si tu postaví železářství a pokouší se trochu idealisticky udělat z městečka lepší místo k žití. Postava Setha Bullocka je v tomto seriálu snad jediná, již bychom mohli považovat za jednoznačně „dobrou“ (i když v jedné epizodě zlynčuje bez soudu jednoho ze zločinců).

Deadwood je místo, kde nepohodlní končí v útrobách prasat majitele místní čínské restaurace pana Wu, místo, kde se vyplatí být loajální vůči všudypřítomnému zlu, kde si životem nemohou být jisti ani největší střelecké kapacity (i když smrt Divokého Billa Hickoka vypadá spíše jako sebevražda), kde je Calamity Jane nevyléčitelná alkoholička a největší láska hlavního hrdiny závislá na drogách. Aby byla temnost seriálu ještě více zdůrazněna, použili jeho tvůrci nahnědlý obrazový filtr a podobně jako u jiných seriálů z produkce HBO má i tento výborně natočenou úvodní znělku.

Ti, kterým utekly epizody z první série v České televizi, jistě nepohrdnou možností pořídit si seriál na DVD s českými titulky. I když Deadwood patří k několika málo dílům, kterým kupodivu sluší český dabing. DVD vyšlo ve čtyřdiskové verzi, kromě samotného seriá­lu a výtvarně výtečně povedeného skládacího obalu však nenabízí žádný materiál navíc, což je v tomto případě škoda. Divák by jistě rád získal bližší informace o původním Deadwoodu. Druhá řada pak začíná tento týden na kanálu HBO a následovat by měla i řada třetí, která právě běží v USA.

Seriál je temnou kapitolou zrodu Spojených států, a možná právě proto si u diváků vydobyl dobré renomé, o čemž svědčí i jeho nezvykle vysoké hodnocení v databázi IMDB.com – 9,5 z 10 bodů. Kladně jej přijímají také kritici – Deadwood má na svém kontě několik sošek Emmy a mnoho nominací, a rovněž Zlatý globus pro Iana McShanea. Pokud vám tedy Ztracení připadají příliš patetičtí, máte možnost zavítat do městečka uprostřed mrtvého lesa.