par avion

z ruskojazyčných médií…

Pro Rusko byl rok 2008 plný paradoxů, vzletů a pádů. Ceny ropy zpočátku utěšeně rostly a s nimi se plnila i státní pokladna. Ke konci roku se ale zřítily prakticky na čtvrtinu a centrální banka utratila čtvrtinu svých valutových zásob v marné snaze udržet kurs rublu. V zahraniční politice Rusko na hlavu porazilo Gruzii, čímž si výrazně zvedlo sebevědomí, ale pokazilo si vztahy se Západem. Ten hned oživil plány na výstavbu plynovodu Nabucco, vedoucího mimo území Ruska, které ještě na jaře vypadaly jako nerealizovatelné. A nádavkem Rusko dostalo dárek v podobě režimu jihoosetského prezidenta Eduarda Kokojty, kterému se zdařilo rozkrást většinu ruské humanitární pomoci, takže stovky obyvatel Cchinvali, kteří v září při bombardování přišli o domy, jsou stále bez přístřeší. Ekonomická krize klade na ruskou vládu v čele s „vůdcem národa“, jak je titulován Vladimir Putin, nové požadavky. Nebude to mít vůbec jednoduché. Ekonomický týdeník Expert se 22. prosince v redakčním komentáři věnuje i prvním sociálním protestům: „Na Dálném východě, na Sibiři a v Kaliningradu automobilisté protestují proti zvýšení dovozních cel na automobily. V Uljanovsku a Togliatti dělníci z automobilek naopak demonstrují za jejich další zvýšení.“ Situaci zatím řeší elitní policejní jednotka Zubr, která přilétla z Moskvy do Vladivostoku a protesty rozehnala. Otázka je, jak dlouho toto řešení může vydržet. Autoři Expertu ale tvrdí, že ekonomické krize jsou normální a v zásadě jsou pro zemi dobré. Rusko si prostě žilo nad poměry díky enormním cenám ropy. „Propočet dynamiky reálných mezd a dynamiky růstu produktivity práce ukazuje, kam se zhruba musíme vrátit – na úroveň roku 2005. Mimochodem, nežili jsme si tak špatně. A cena 50 dolarů za barel se nám tehdy zdála velmi příjemná. Co se změnilo za poslední tři roky? Co jsme udělali pro to, abychom si zasloužili žít lépe? Nic. Nestavěli jsme továrny, nezvyšovali produktivitu práce, nezaváděli jsme nové technologie,“ píše se v komenáři listu Expert.

 

Ekonomickou krizi a roli vlády v ní rozebíral 18. prosince v rozsáhlém bilančním článku i týdeník Russkij Reportěr. Srovnal především prognózy expertů z ledna 2008 a současnou situaci. Na počátku roku většina odborníků tvrdila, že odhad ministerstva pro hospodářský rozvoj o růstu HDP o 6,7 procenta byl příliš konzervativní. Dnes stejné­ ministerstvo tiše doufá, že růst nakonec přece jen dosáhne tří procent. Stejní odborníci tomu ale již nevěří. „Nikdo nečekal, že naše ekonomika je tak silně závislá na zahraničních trzích a vnějších penězích,“ říká analytička Marija Kalvarská. „Peníze odešly, refinancovat půjčky bylo najednou velmi obtížné. Naštěstí vláda nashromáždila solidní množství likvidity. Chová se v zásadě rozumně a zachraňuje podniky.“ Autoři článku ale důvody ke kritice přesto nacházejí. „Přirozeně nelze očekávat, že veřejně přizná celou hloubku krize. Ale chtělo by se věřit, že ji nicméně vláda zná a při vymýšlení protikrizových opatření je o krok napřed před krizí. Zatím to není příliš vidět.“ Autoři článku dále vypočítávají chyby vlády. Když v říjnu klesla cena ropy pod 95 dolarů za barel, což byla cena, s níž počítal návrh státního rozpočtu, ministr financí Alexej Kudrin neviděl důvod, proč rozpočet měnit. Důvod našel, až když cena klesla pod 50 dolarů. Stejně tak vláda úporně nechtěla snížit daně pro podniky, dokonce je zamýšlela zvýšit. Ke snížení přistoupila, až když začal krkolomný pád výroby.

 

Bude zajímavé sledovat, zda se hospodářská krize projeví i na popularitě tandemu Putin – Medveděv. Zatím se drží tak vysoko, že týdeník Vlasť 22. prosince na svých webových stránkách uspořádal anketu o nejdevótnější výrok na adresu premiéra nebo prezidenta. Redakce shromáždila vskutku reprezentativní soubor, kde je skutečně obtížné vybrat si to nejlepší prohlášení. Naprostá většina je adresována „vůdci národa“ Vladimiru Putinovi. Nikoli překvapivě padly nejvýživnější výroky na oslavách Putinových narozenin v říjnu. „Vladimire Vladimiroviči! Je velmi dobře, že jste se narodil!“ Autorem výroku je stařičký spisovatel Daniil Granin. Anketu vede petrohradská gubernátorka Valentina Matvienko, která při stejné příležitosti prohlásila: „Váš demokratismus nezná hranic!“ Chválit Vladimira Putina nepřestává ani filmový režisér Nikita Michalkov. Ten u příležitosti Putinových padesátin dokonce natočil krátký film, který by si zasloužil v soutěži devótnosti svou vlastní kategorii. Režisér přitom nezapomíná ani na prvního ruského prezidenta Borise Jelcina. „Děkuji Bohu za Putina – a Jelcina si vážím za dvě věci: že položil stranickou průkazku na stůl a že předal vládu Putinovi,“ to prohlásil slavný režisér na tiskové konferenci v Kyjevě. – Já osobně jsem hlasoval pro výrok kremelského spin-doctora a poslance Státní dumy Sergeje Markova. Myslím, že si zaslouží ocenění především pro použité netradiční přirovnání. „Po vítězství ruské reprezentace na mistrovství světa v hokeji má ruský stát plné právo se zeptat západních kolegů: Copak jste ještě nepochopili, že Putin všechno dělá správně?“ Uvidíme, zda týdeník Vlasť bude moci stejnou anketu zopakovat i na konci letošního roku. Bez ohledu na to, kdo vyhraje letos v hokeji.