napětí

Nejdůležitějším obsahem a rysem kampaně do evropského parlamentu se z hlediska českých médií i čelných politiků stalo házení vajec na předvolebních mítincích ĆSSD. Opakovaným útokům, při nichž především na předsedu sociální demokracie, ale i další činovníky pršely stovky vajec, nebyla policie dlouho schopna zabránit – dokud ji k tomu přímo nevyzval nový ministr vnitra. Nová, často prostřednictvím Facebooku a dalších elektronických sociálních sítí organizovaná forma nesouhlasu si našla oblibu zvláště mezi mladou generací. Média i politici o jejích motivech spekulují. Žádný z nich ale zatím nepřišel s tezí, podle níž prostě mladí vzali politiky za slovo. Ti je tak dlouho přesvědčovali o tom, že v politice nejde o programy ani o obsah, ale jen o politický marketing, až se mladí naštvali, že jim reklamní agentury místo sympatického Kena nabízejí jako hvězdu ošklivého Paroubka.

 

Na 1. června svolala skupina studentů z Karlových Varů do centra města již podruhé akci Freeze. Na dvacet mladých ustrnulo na pět minut v pohybu, aby tím protestovali proti korupci. „Má to symbolizovat zastavení času. Korupce jde dál, ale my s ní nejdeme,“ řekl Mladé frontě Dnes Milan Křivan, student karlovarské pedagogické školy, který akci organizoval. Kolemjdoucí ovšem netušili, o co jde, a i studentů se zapojila jen hrstka.

 

Sdružení místních samospráv zahájilo 26. května protestní akci, během níž mají být pod cedulemi označujícími začátek a konec obce vyvěšeny až na tisícovce míst tabule s nápisem Daňově diskriminovaná obec. Vsi a města do 100 tisíc obyvatel tak chtějí upozornit na to, že dostávají při daňovém přerozdělování na jednoho obyvatele výrazně méně peněz než čtyři největší města: Praha, Plzeň, Ostrava a Brno. Do nich nyní proudí od státu téměř polovina všech peněz určených na rozvoj obcí. Sdružení navrhuje, že by se daně neměly dělit podle velikosti obcí, ale podle jejich výdajů na jednotlivé činnosti.

 

Koalice nevládních organizací s názvem Dopravní federace odstartovala soutěž To je on – kamion!. Do soutěže mohou libovolní autoři posílat snímky, na nichž je zachyceno, jak nákladní doprava znepříjemňuje život obyvatelům měst a obcí. Autor nejlepšího snímku může pak zdarma procestovat v tuzemsku 4000 kilometrů po železnici. Snímky chce organizace vyvěsit na webu, kde mají mít zájemci k dispozici i formuláře dopisů politickým lídrům za vylepšení mýtného systému.