napětí

Voláním „fuj“ a pláčem reagovali klienti a zaměstnanci domova pro zdravotně postižené Bellevue ve Slaném na Kladensku na příchod krajské radní pro sociální věci Zuzany Stöcklové (ČSSD), která do funkce uvedla novou ředitelku domova Natašu Dukovou. Ta nastoupila na místo odvolané ředitelky Jany Rumlové, která před časem přesunula mentálně postižené klienty z ústavu do chráněného bydlení. Klienti se nyní bojí, že je naženou do ústavu zpět. Nová ředitelka Lidovým novinám řekla: „Nejsem v zásadě proti tomu, aby klienti šli mimo zdi ústavů. Všechno ale chce svůj čas. Do chráněného bydlení by měli odejít ti, kteří jsou na to připraveni.“ Vedení Středočeského kraje v poslední době odvolalo již pět ředitelů sociálních ústavů.

 

Minulý týden se ve větších českých městech udála série demonstrací za účasti desítek osob. Byly uspořádány na protest proti trestnímu stíhání deseti stoupenců extrémní pravice. Ti čelí obvinění z uspořádání 11 koncertů v Česku, na nichž byl údajně podporován nacismus. Na podporu stíhaných se na jednom z dálničních mostů před Brnem objevil i transparent s nápisem „Myšlení silou nezměníte! odpor.org“. Mluvčí policie Pavel Švába se nechal slyšet, že policie vyvěšení transparentu vyšetřuje: „Později může ukázat, že se jednalo o trestný čin propagování hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka.“

 

Aktivisté organizace Greenpeace se soustředili na protesty proti společnosti ČEZ. Desátého června nejprve vylezlo devět lidí na třísetmetrový komín elektrárny v Prunéřově a rozvinuli tam transparent STOP CO2. Požadovali, aby firma při plánované obnově elektrárny použila buď nejekologičtější technologii spalování uhlí, nebo provoz do roku 2015 úplně uzavřela. Sedmnáctého června pak aktivisté Greenpeace vyvěsili na galerii v Poslanecké sněmovně dva transparenty s nápisy Poslanci ČEZ s láskou a Urban, Říman lidem berou, ČEZ dávají. Došlo k tomu při projednávání zákona o spotřebních daních, který má přidělit ČEZ zdarma emisní povolenky.

 

Na Hradčanském náměstí se 17. června zúčastnilo asi tři sta lidí happeningu proti prezidentovi republiky. Po projevech byla odhalena socha zmenšeného Václava Klause, který se narcisticky zhlíží v zrcátku, jež drží v rukou. Účastníci sochu Václava Klause posadili na invalidní vozík a hodlali ji zanechat na druhém nádvoří Pražského hradu jako dárek prezidentovi k jeho narozeninám. V tom jim ale zabránila hradní stráž. Akci doprovázela protidemonstrace prezidentových stoupenců s transparentem „Intelektuálové, jděte už do hajzlu“.