Roman Tolici

Roman Tolici (1974) je rumunský experimentální literát, výtvarník a autor komiksů. Narodil se v bývalém Sovětském svazu na území dnešní Moldávie. Nyní žije v Bukurešti, kde vystudoval akademii umění.

I když jeho komiksové období trvalo krátce, zanechal na rumunské alternativní scéně poměrně významnou stopu. Mezi tamějšími nezávislými tvůrci je jediný, komu vyšlo samostatné album. Jeho krátké (často jednostránkové) příběhy, v nichž se projevuje rychlou intuitivní zkratkou a geniálními nápady, překračují hranice stereotypu. Téměř výhradně používá černobílou, jednoduchou expresivní kresbu. Profesionální výtvarné vzdělání získal v atelié­ru malby a jeho oleje se vyznačují precizním až hyperrealistickým stylem. Do olejomaleb i perokreseb se často promítají komiksové motivy a nadsázka. Je oblíbeným účastníkem autorských a skupinových výstav, např. Against All Odds, Slag Gallery v New Yorku (2008) a Forever Young, Collectiva Gallery v Berlíně (2009).

Značnou pozornost získal v loňském roce projekt Barber’s shop. Čtyřicet známých vousatých celebrit světové historie a kultury (které familiérně nazývá křestními jmény – od Abrahama přes Adolfa až po Fidela) podrobil důkladnému oholení, a nechal je tak vystavit v novém světle. Oceňovaná je také série velkoformátových olejů na plátně Action, kde nechal pohádkové a dětské postavičky zápolit v duchu superhrdinských stylů, nebo série Fight! s náruživě agresivními anděly.

Reprezentativní ukázky z autorovy tvorby najdete na jeho oficiálním webu www.romantolici.ro. Krátké komiksové příběhy pak na tolicicomix.blogspot.com.

 

Roman Tolici bude hostem 4. ročníku mezinárodního multimediálního festivalu KomiksFEST!, který proběhne v Praze 31. října až 7. listopadu 2009. Vernisáž Toliciho výstavy se uskuteční za osobní účasti autora v Rumunském kulturním institutu (Anglická 26, Praha 2).

www.komiksfest.cz