Konstantin Komardin - Mistr tří světadílů

Důvod, proč je ruský rodák z Uralu hostem letošního KomikFEST!u a tvůrcem jeho vizuá­lu, je očividný. Obrovské rozlohy ruského prostoru neměly nikdy o vynikající komiksové autory nouzi, ale Konstantin Komardin (1972) je jedním z nejdéle působících, nejaktivnějších a hlavně všeobecně nepřehlédnutelných. Absolvent jekatěrinburské Umělecké akademie v oboru knižního designu vstoupil na scénu v roce 1992 a zpočátku přispíval do místního komiksového časopisu Veles. Jeho kariéra byla ovšem po celá devadesátá léta blokována ekonomickými problémy ruského trhu a především předsudky proti komiksu, který byl vnímán jako západní útok na ruské tradice – a tím i na samotný ruský národ.

Zásadní změna nastala až se vznikem moskevského festivalu KomMissija roku 2002, který díky úsilí hlavního organizátora Pavla Suchicha (vystupujícího pod jménem Chichus) vedl k obratu o 180 stupňů. Chichus je hlavou komiksového seskupení Kmen mrtvé ryby, jehož členem je i Komardin, který dnes žije a tvoří v Moskvě. Ten od té doby hojně publikuje a jeho nezaměnitelnému kresebnému stylu to jen pomáhá. Rysy postav zřetelně vycházejí z ruských obličejů, ale tvary těl připomínají evropskou komiksovou školu v čele s králem erotické linky Milem Manarou.

Komardinův styl ovšem odráží řadu dalších komiksových vlivů z celého světa včetně expresivnosti mangy a údernosti amerického mainstreamu a tomuto mixu dodává autor vlastní, osobitý výraz. Ten se dokonale hodí k vytváření emocí, ať už černobíle melancholických jako v Mechanice citu (viz tuzemská revue Aargh! 6.9), tak v silných, úderných barvách jako v kyberpunkovém albu Site-o-polis. Sama kresba se pohybuje od jemné, nervózní artové skici (Hon na divokou ovci podle Haruki Murakamiho) po silnou a výraznou linku v Zabíjet je snadné ze sborníku o hodných a zlých králících sestaveného právě Chichem. Uveďme ještě adaptaci současného klasika ruské literatury Viktora Pelevina Ariadniny sny nebo erotický příběh Alicina brána.

 

http://komardin-comics.livejournal.com

 

Konstantin Komardin bude hostem festivalu KomiksFEST!, který se uskuteční v Praze 28. října až 5. listopadu 2011.