odjinud

Sedmé číslo Tvaru, jehož titul zní „uchovávání dětského romantismu“, se celkem obšírně věnuje Karlu Mayovi, jenž má letos dvojité výročí. Z debaty Vlastislava Tomana, Karla Deniše, Stanislava Komárka, Ivo Fencla a Wandy Heinrichové se mimo jiné dozvíme, že byl Karel May členem pašerácké bandy v Podkrušnohoří, že zřejmě uměl trochu česky, protože v knize V balkánských roklinách je postava řezníka Tschuraka (v české verzi pojmenovaného Čujan) a že „Hitler četl z beletrie téměř výhradně mayovky“.

Redakce Tvaru v tomtéž čísle publikuje anketu o dnes poněkud zapadlých básních Josefa Hanzlíka, který zemřel letos na konci ledna. Za ocitování stojí část rozsáhlé odpovědi Patrika Linharta: „Snad že se mi to lépe hodí do krámu, říkám, že v této době malicherných sporů o směřování literatury – přijímám výzvu Pavla Janouška, a mrdám tedy na angažovaně angažované angažování – bych jako nejaktuálnější z díla Josefa Hanzlíka vyzdvihl báseň Pomsta: „Pták noci tluče na zamčená vrata/ Nemáte-li kliku pomazánu krví/ obětovaného beránka/ rozbije o veřej hlavu prvorozeného// Běda však jste-li znamenáni krví/ obětovavše bližního/ v troufalém omylu/ že je méně než vy“. Jak je vidět, Hanzlíkova poezie je stále aktuální.

Plav 11/2012 je věnován romské literatuře. V úvodu zastřešujícího eseje píše romistka Karolína Ryvolová o změně formy i smyslu romských textů: „Fakt, že se Romové ve svém nikterak překotném přibližování modernitě nakonec dobrali od striktně orální tradice k písmu a tisku, jako by současně signalizoval úpadek romství jako takového.“

Maďarsko není v poslední době jen odstrašujícím příkladem toho, kam až může dospět voličské znechucení politikou, ale také jak se ztráta ideálů a zejména finančních prostředků projevuje v kultuře. Hungarian literature online (hlo.hu) píše, že se tamní knižní trh za poslední tři roky (se započtením inflace) propadl o více než 25 procent. Přiblížil se tak trhu s hudbou a počítačovými programy, který celosvětově dobyli piráti – ten propadl o 40 procent.

Na stránkách Canadian Broadcasting Corporation (cbc.ca) se píše, že s nastupujícím trendem e-knih to vypadá na další boj mezi knihovnami a nakladateli. Silná skupina Random House totiž přitvrdila a e-knihy nabízí knihovnám za trojnásobek tržní ceny. V době, kdy se finance na veřejné knihovny krátí, by tak měly právě knihovny dotovat nakladatelům ztráty způsobené piráty.

–red–