napětí

Autonomní sociální centrum Klinika je od čtvrtka 19. října v ohrožení, protože od tohoto data může Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) žádat policii o vyklizení budovy. Kolektiv squatterů nicméně na tiskové konferenci sdělil, že z domu odejít nehodlá. Centrum fungovalo od prosince 2014 a v průběhu let se stalo zřejmě nejvýznamnější lokací alternativní kultury v Praze. Aktivisté, kteří nepočítají s případným násilným odporem, se budovu po pravomocném rozsudku z letošního září rozhodli neopustit i proto, že nechtějí, aby se z ní stal „další z mnoha developerských projektů, které ověnčují Parukářku“. SŽDC pro své proklamované účely podle nich může využít jakýkoliv ze tří set domů, které vlastní stát, a přesto jsou prázdné. Pokud má skutečně dojít k rekonstrukci budovy, rádi by, aby sociální a kulturní centrum fungovalo až do jejího zahájení.

 

Praktičtí lékaři i někteří lékárníci se ve středu 18. října po celé České republice zapojili do jednodenní výstražné stávky kvůli zhoršujícím se podmínkám ve zdravotnictví, jež jim ztěžují výkon praxe. Protest poukazuje především na rostoucí byrokratizaci včetně užívání e­-receptů a EET. Praktičtí lékaři jsou toho názoru, že systém elektronického receptu je nedořešený a neumožňuje kontrolu souběhu a vzájemného působení předepsaných léků. Proto chtějí, aby nově zvolená Sněmovna do konce roku zastavila jejich povinné používání. Požadují také spravedlivější rozdělování peněz.

 

Ve Varšavě se ve čtvrtek 19. října před Palácem kultury a vědy pokusil upálit starší muž. Letáky, jež rozházel kolem sebe, ukazují na to, že svým činem chtěl protestovat proti současné polské vládě, která podle něj „omezuje občanské svobody“ a „porušuje zásady demokracie a ústavy“. Také v nich vyzýval vládnoucí stranu Právo a spravedlnost, aby jednala v rámci demokratického právního státu a přestala s útoky na nezávislé soudnictví. Muž byl krátce po drastickém činu převezen do nemocnice, ale jeho stav je vážný.

 

Známý ruský akcionista Pjotr Pavlenskij, jenž se proslavil především svými kontroverzními angažovanými happeningy, v pondělí 16. října zapálil přízemní okna francouzské centrální banky v Paříži. Následně byl i s partnerkou vzat do vazby. V prohlášení uvedl, že současní bankéři pouze nahradili minulé monarchy, takže je třeba obnovit revoluční Francii a tím „odstartovat světový požár revolucí“. V roce 2015 Pavlenskij zapálil vchod do sídla ruské tajné policie. V současnosti už v Rusku, kde je trestně stíhán, nežije.