Prokrastinační preview anglofonní prózy (část A, 2019) - literární zápisník

Oblíbenou kratochvílí, jíž se s gustem oddávám vždy v prvních týdnech nového roku, kdy – jak známo – jedinec pracující v humanitních oborech beztak nemá do čeho píchnout, je procházení nejrůznějších soupisů očekávaných a nedočkavě vyhlížených knih. Česká média v tomto ohledu mnoho vydatné stravy nenabízejí, zato ta britská či americká spolehlivě poskytnou dostatek krmě pro několik pěkných hodin efektivní prokrastinace mezi vyplňováním předběžných, průběžných či provozně běžných zpráv a raportů.

Různé seznamy obsahují různé tipy pro různě definované potřeby. Slušné základní uvedení do problematiky pro začátečníky nabízejí běžné deníky jako The Times, The New York Times či The Guardian, důkladnější ponor do tématu si ale vyžádá internetové zdroje. Pro sběratele­-kompletisty, popřípadě osoby toužící zabít opravdu značné množství času (třeba u závěrečné zprávy standardního projektu u GA ČR), je tu pravidelný seznam serveru The Millions, pojmenovaný The Most Anticipated: The Great First­-Half 2019 Book Preview (Nejočekávanější. Velké knižní preview pro první pololetí roku 2019). Jeho letošní vydání zahrnuje přes 120 položek, tedy románů, povídkových sbírek a esejistických knih. To by bylo, aby si každý něco zajímavého nevybral!

Specifičtěji definovaným požadavkům dnešních dnů vychází vstříc soupis na serveru Electric Literature nazvaný 48 Books By Women and Nonbinary Authors of Color to Read in 2019 (48 knih od ženských a nebinárních tvůrců jiné než bílé barvy pleti) a na své si samozřejmě přijdou i čtenáři s jinak definovanými preferencemi – žánrovými (např. All the science fiction and fantasy books we’re looking forward to in 2019, tedy Veškeré science fiction a fantasy knihy, na které se těšíme v roce 2019, na serveru The Verge) nebo třeba produkčně aktivistickými (Big Other’s Most Anticipated Small Press Books of 2019, tedy Nejočekávanější knihy roku 2019 od malých nakladatelů, na serveru Big Other).

Dveře k další úrovni ubíjení času otevře komparativní analýza: záhy tak vytanou tituly, u kterých se dá v nadcházejících měsících předpokládat výrazná mediální pozornost. Pro aktuální rok to bezesporu bude nedávno oznámené pokračování Příběhu služebnice od Margaret Atwoodové, The Testaments (Závěti), které by mělo vyjít v první polovině září, nebo nejnovější román Iana McEwana Machines Like Me (Stroje jako já), ve kterém se čerstvě sedmdesátiletý velikán ostrovní prózy vypravuje do alternativní historie, v níž Británie prohrála válku o Falklandy (tedy Malvíny) a Alan Turing nespáchal sebevraždu. Z hlomozného ohlasu před datem vydání se ale může těšit i nová kniha Helen Oyeyemi Gingerbread (Perníček), první populitzerovský román Colsona Whiteheada The Nickel Boys (Niklákoví kluci) nebo povídková sbírka Zadie Smithové Grand ­Union, která je nahlášena na říjen.

Samostatnou kategorii tvoří knihy, které na podobných seznamech figurují už několikátým rokem, a vyvolávají tak směs pocitů s proměnlivým poměrem nedočkavé naděje a netečného zklamání: i letos se tak můžeme – dost možná marně – těšit na poslední svazek cromwellovské trilogie od Hilary Mantelové The Mirror and the Light (Zrcadlo a světlo), a ti největší naivové mohou opět věřit ve vydání sequelu Vhodného nápadníka od Vikrama Setha, totiž románu The Suitable Girl (Vhodná nápadnice). U posledně uvedeného ale nedoporučuju dělat si veliké naděje – vždyť poprvé byl tento román anoncován coby jedna z nejočekávanějších knih roku 2013.

Po úspěšném ukrácení dalšího dne se lze s důvěrou navrátit k vyčkávajícím pracovním úkolům. Protože ale každá správná projektová sebeevaluace vyzývá, abyste „uvedli jeden až tři nejvýznamnější dosažené výsledky“, sluší se připojit alespoň dvě osobnější doporučení. Aby to flákání nevyšlo nadarmo. Tak tedy: kromě výše uvedených titulů bych pro rok 2019 sázel ještě na první díl fantasy trilogie zasazené do afrického kontextu Dark Star Trilogy (Trilogie Temná hvězda) od Marlona Jamese, jamajského nositele Bookerovy ceny za knihu A Brief History of Seven Killings (Krátká historie sedmi vražd). Opulentní, přes šest set stran čítající román Black Leopard, Red Wolf (Černý levhart, rudý vlk) vychází již v únoru a podle všech dosavadních recenzí bude stát za to. A prakticky už v těchto dnech by se měla objevit nová próza Davida Keenana, který loni uchvátil čtenáře strhujícím příběhem o maloměstě, identitě a především hudbě, konkrétně skotské postpunkové scéně osmdesátých let This is Memorial Device (Tohle jsou Memorial Device). Jeho nová kniha For The Good Times (Na dobré časy) se vydává do nedávné historie Severního Irska a vypráví o dospívání mezi komiksy a IRA. Jak aktuální čtení v čase bojů o brexitovou výjimku! A teď už opravdu zpět k těm formulářům.

Autor je literární kritik a teoretik komiksu.