Tváří v tvář černému slunci

Hlad a Žízeň Jozefa Kariky

Dvě nové povídkové knihy slovenského hororového spisovatele Jozefa Kariky v češtině vyšly v jednom oboustranném svazku. Příběhy z hornatého okolí města Ružomberok oživují dětské strachy, prastaré kulty i démony mimo čas a prostor, kteří lační po lidských obětech.

Slovenský spisovatel Jozef Karika je pozoruhodný žánrový zjev, který se česko­-slo­venskému kontextu vymyká nadprůměrnými prodeji svých knih i počtem knižních cen. Na začátku tisíciletí vydal několik knih o magii, poté ve společenských thrillerech nastínil spojitost mezi mafií a politikou. Nejvíce ale uspěl s řadou hororových příběhů, kterou zahájil mysteriózní thriller Strach (2014). Bez pochyb se jedná o populární literaturu, jenže ne každá kratochvilná četba nutí čtenáře intenzivně imaginovat poslední chvíle života a to, co může být skryto za lidskou existencí.

 

Poddat se mimolidskému

Nová Karikova kniha má dvě přední strany – z jedné čteme pětici povídek Hladu, z druhé Žízeň, obsahující tři povídky. Každý z osmi textů obou souborů obstojí samostatně, ale při jejich postupném pročítání narážíme na podobné motivy či postavy a na souvislosti, které se navzájem ozřejmují, a posilují tak napětí. Podstatnou roli zde podobně jako v předchozích knihách …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě