Diskusní groteska

Rada ČRo není budoucnost tohoto národa

Rada Českého rozhlasu, instituce placená z koncesionářských poplatků za to, aby na veřejnoprávní rozhlas dohlížela, obvinila Rádio Wave z fašismu. Scestnou kritikou programu ale tentokrát upozornila hlavně sama na sebe a zpochybnila právo na svoji existenci ve stávající podobě.

V textu Tahle rada přišla draho (A2 č. 36/2008) jsem se mj. pozastavoval nad šikanou prováděnou Radou Českého rozhlasu nad některými stanicemi veřejnoprávního rozhlasu, především ale nad Rádiem Wave, které bylo dokonce donuceno opustit analogovou frekvenci a už vysílá jen digitálně. Otázka zněla, zda je ještě možné nesmyslné výtky proti nejmladší stanici orientované na alternativní kulturu stupňovat. Teď už odpověď známe. Rada vyzkoušela vyrukovat na generálního ředitele Václava Kasíka s nestydatou pohrůžkou – Wave prý propaguje fašismus, protože hraje píseň Swastika Eyes od kupodivu protifašistických Primal Scream. „Času je málo!“ tlačí radní na audiozáznamu z veřejného zasedání na Kasíka, nechal jste stanici příliš volné ruce! Programový ředitel Richard Medek spěchá Radě na pomoc: alternativní ladění stanice, které sám ve svém kandidátském projektu v roce 2005 uváděl jako možné, je prý nepřijatelné, protože takto orientovaní posluchači „nejsou budoucností národa“.

Radní jaksi opomněli, že se jejich ostravské veřejné zasedání nahrává, a že by jejich zhůvěřilosti tedy někdo mohl přepsat, zveřejnit a vyvolat tím pobouření. Je třeba připomenout, že chování radních je jen pokračováním: například útok na anglicky mluvené vysílání bez překladu souvisí s dřívějšími výtkami ohledně příliš velkého množství anglických názvů pořadů stanice. Výhrada, že stanice zahraje kapelu Last Day of Jesus (jak hrozné! hned vzápětí táhněte s da Vincim a Scorsesem pryč z veřejnoprávních médií!), navazuje na kritiku písně Gott ist ein Popstar ve stejném pořadu.

Co předvádí Rada ČRo koncesionářům za jejich peníze?

Rada Českého rozhlasu má provádět kontrolu nad institucí, která hospodaří s koncesionářskými poplatky. Jaké koncesionáře ale zastupuje? Kritických článků o jejím působení nalezneme celou řadu, nevím však ani o jednom na její obranu (kromě toho, který napsala mluvčí a místopředsedkyně Dana Jaklová sama pro server Česká média, kde ji zaměstnává lobbista Jaroslav Berka). Stížností posluchačů na Radu byla řada už v době, kdy Wave přišlo o vysílač na Cukráku, pochvala ani jedna. Za co také, Wave středočeskou frekvenci nezabíralo. Jak Rada sama konstatovala, bylo jedno, která stanice frekvenci 100,7 FM dostane, nesmí na ní však zůstat Wave. Další atak ohlásila Jaklová na zpravodajské Rádio Česko, přejímající analogové frekvence od BBC. Rada prostě opakovaně zasahuje v neprospěch rozhlasu.

Komu tím slouží? Z koncesionářských poplatků je placena i sama Rada Českého rozhlasu. Co nám za ty peníze předvádí? Investovala podle svého zápisu 5000 korun do zmanipulovaného amatérského přepisu pořadu obsahujícího song Swastika Eyes a na základě něho předvedla demagogickou grotesku jako ze sedmdesátých let. Najala nekompetentního analytika, z jehož podkladů vychází. Opakovaně porušuje jednací řád a politickým angažmá svých členů i zákon. Vždy nutí rozhlas ke změnám, aby pak mohla konstatovat, že pouze vedla na téma diskusi a za změny nese odpovědnost Rozhlas sám. Donutila Rádio Wave ke zrušení několika pořadů a umyla si nad změnami ruce, tak jako se teď pokouší vykličkovat s odkazem na to, že jen nezávazně (a hlavně demokraticky) diskutovala. Koncesionářům, kteří demonstrovali na podporu Rádia Wave, Jaklová dokonce bohorovně vzkázala, že oni i manifestace „jsou absurdní“.

Richarde Medku, rezignujte!

Další kapitolou je v návaznosti na to programový ředitel Richard Medek, který jde Radě dlouhodobě na ruku. Tvrdí, že s Rádiem Wave už mu dochází trpělivost, ale na pracovišti stanice na Žižkově nebyl podle svědectví zaměstnanců ČRo za poslední rok více než čtvrt hodiny! Stanice Regina, zavalující Prahu nejhorší středněproudou hudbou, neměla za jeho někdejšího ředitelování ani takovou poslechovost, jakou mělo na FM Rádio Wave, kterému Medek vytýká úzkoprofilovost! Dokáže Medek někoho přesvědčit, že jeho přizvukování Radě není vykoupeno příslibem budoucí funkce generálního ředitele, kterého volí právě Rada ČRo? Těžko. Stejně jako v případě Rady omluva za urážku posluchačů a dlouhodobé poškozování stanice nestačí. Rezignujte!

Autor je spolupracovník redakce.

 

Píseň Swastika Eyes má být důkazem propagace fašismu skrze vysílání Rádia Wave. Přinášíme originální text skladby, překlad Radou najatého analytika Radka Vogla a překlad A2 kulturního týdeníku.

 

Originální text:

Your soul don’t burn, You dark the sun

You rain down fire on everyone

Scabs police government thieves

Venal psychic amputees, your parasitic,

your syphilitic

 

Swastika eyes, she got swastika eyes

I’ll vent my spleen

I’ll keep my dreams

 

My flesh my bones my soul I own

My mind’s a weapon

immune from infection

Blood in my eyes

My vision is clear

 

Your parasitic, Your syphilitic

Swastika eyes, she got swastika eyes

 

I see your autosuggestion psychology

Elimination policy, a military industrial illusion of democracy

 

Swastika eyes swastika eyes swastika eyes

 

 

Překlad Radka Vogla

Vaše duše hoří

Ať sype oheň na každého

Stávkokaze, policii, vládní zloděje

Parazitický syfilitiky

 

Máš oči hákového kříže

Vyliji si svou sklíčenost

Udržuji si svou touhu

 

Moje tělo, moje kosti, které mám

Moje myšlenky a zbraně

Jsou imunitní infekcí

Krev v mých očích

Má vize je jasná

 

Parazitičtí syfilitici

Máš oči hákového kříže

 

Vidím tvoji autosugesci

Zbavení se politiky, iluze demokracie

 

Máš oči hákového kříže

 

 

Překlad Pavla Bakiče

Duše vám neplanou

zatmíváte slunce

na všechny dštíte oheň

stávkokazové, policajti, vládní zloději

zkorumpovaní duševní kleštěnci

příživníci, syfilitici

příživníci, syfilitici

 

Z očí vám koukají

hákové kříže

z očí vám koukají

hákové kříže

hákové kříže, hákové kříže

 

Vyliji si zlost, ponechám si své sny

mé maso, mé kosti, má duše patří mně

má mysl je zbraň odolná nákaze

oči mám zalité krví

ale vidím jasně

příživníci, syfilitici

příživníci, syfilitici

 

Z očí vám koukají

hákové kříže

z očí vám koukají

hákové kříže

hákové kříže, hákové kříže

 

Prokoukl jsem vaši psychologii sebeklamu

likvidační politiku

vojenskoprůmyslovou

iluzi demokracie

 

Z očí vám koukají

hákové kříže

z očí vám koukají

hákové kříže

hákové kříže, hákové kříže