napětí

Čeští zemědělci naplnili své hrozby a na protest proti nízkým výkupním cenám mléka zablokovali v pondělí 29. 6. hlavní silniční tahy v celé republice zhruba 1900 kusy těžké zemědělské techniky a osobních automobilů. Důvodem k blokádě bylo upozornění na nestandardně nízké výkupní ceny mléka, které jsou asi o 2 koruny na litr nižší, než je jeho výrobní cena. Ve stejné situaci se v EU nacházejí pouze němečtí zemědělci, kteří také o týden dříve demonstrovali v Bruselu. Problém je způsoben především nerovně nastavenými kvótami na výrobu mléka, které jsou navíc pro celou EU vyšší než celková spotřeba. Dochází tak k tomu, že je zbytečně dotováno i mléko vyvážené do třetích zemí. Výkupní cenu mléka rovněž ovlivňují obchodní řetězce, které tak zneužívají svého výsadního postavení na trhu. Jejich centrální sklady budou zřejmě cílem další plánované blokády. Zemědělcům dále vadí celkové nerovné dotační podmínky pro zemědělce v nových zemích EU. V roce 2004 dostávali zemědělci 25 %, dotace pak do roku 2007 stoupaly ročně o 5 %, nyní rostou již o 10 % za rok, takže v roce 2013 budou čeští zemědělci na 100 procentech jako např. zemědělci francouzští.

 

Příslušníci extrémní pravice, kteří se podle svých slov „náhodně sešli při sobotním nákupu v Kauflandu“, se rozhodli pokřiky „totalitní stát“, „odpor“ či „svobodu“ podpořit své vězněné příznivce. Policie nijak nezasáhla. „Přestože demonstrace nebyla nahlášena, policisté vyhodnotili, že by nebylo vhodné ji rozpouštět, neboť by mohlo dojít ke zbytečné provokaci,“ vysvětlila svůj postoj brněnská policie. 150 neonacistů tak v sobotu nedaleko nákupních center demonstrovalo před věznicí v Brně-Bohunicích proti uvalení vazby na pět jejich soukmenovců za organizování jedenácti nelegálních koncertů, během nichž byl propagován nacismus. Zadrženým hrozí až 8 let vězení nepodmíněně.

 

Dne 19. 6. se na Václavském náměstí v Praze sešlo 7 tisíc studentů, aby demonstrovali proti státním maturitám, které byly právě schváleny novou ministryní školství Kopicovou. Po následném téměř dvouhodinovém setkání se studenty Kopicová slíbila připravit pro studenty, kteří si stěžují na nedostatečnou informovanost a na to, že vysoké školy nebudou výsledky maturit zohledňovat, informační balíček, odstoupit od státních maturit nicméně nehodlá. O případném odložení maturit o další dva roky rozhodne říjnová generální zkouška. Druhou možností odkladu státních maturit je připravovaná novela poslance Waltera Bartoše z ODS. Další demonstrace se ze studentských protestů změní v předvolební kampaň, zejména DSZ, která je bude nejen finančně podporovat.