napětí

Předvolební mítink Dělnické strany na náměstí Budovatelů v Sokolově přilákal na padesát příznivců strany a asi čtyřicet účastníků protidemonstrace s antifašistickými transparenty. Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas se před slovními útoky a řevem hlasité sirény dovolával ochrany policistů. Ti nejprve protidemonstrantům domlouvali, ať nenadávají, a pak v okamžiku, kdy se skupiny přiblížily příliš blízko k sobě, je oddělili kordonem. Ze Sokolova se poté příznivci Dělnické strany spolu se svým předsedou přesunuli do Chodova. Tam k žádným verbálním střetům nedošlo, pouze poblíž mítinku skupinka mladých lidí vytáhla cedulku s přeškrtnutým hákovým křížem.

 

Proti nejasným plánům společnosti Kohout Invest na rekultivaci zatopeného lomu v moravských Opatovicích poblíž města Hranice se staví přes dvě stě padesát signatářů internetové petice. V lomu skončila těžba před devatenácti lety, byl zatopen a proměnil se v oblíbené přírodní koupaliště a útočiště chráněných živočichů. Český svaz ochránců přírody ve Valašském Meziříčí petentům nyní přislíbil, že vstoupí jako účastník do všech řízení, která budou v souvislosti s opatovickým lomem zahájena. Iniciátoři petice, která nemá jasného adresáta, i nadále sbírají podpisy těch, kdo mají obavy o budoucnost koupaliště, na zvláštních internetových stránkách založených na portálu www.petice.net. Tento portál hostí desítky další petic, které se zaměřují na oblast ochrany životního prostředí, lidských práv, ale třeba i na podporu soutěže Eurosong či za výměnu oken v ZŠ Kaplického v Liberci. Petici ve znění „Nesouhlasíme s tím, aby v Hry cz ve hře solitér měli hráči pouze 10 her, nikoho to nebaví a to co každý napíše tak to ani administrátory nezajímá, jedná se o samou stížnost. Takže chceme hrát do nekonečna a né mít jen 10 her.“ na serveru podepsalo 47 lidí.

 

Ve Slavonicích na Jindřichohradecku se 2. září protestovalo proti otevření hranic kamionům. Dosud přes zdejší přechod mohou jezdit jen automobily o hmotnosti do 3,5 tuny, Jihočeský kraj ale navrhuje zavedení zkušebního provozu i pro nákladní dopravu, a to i přes nesouhlas, který loni projevilo 750 signatářů petice. Odpůrci nákladní dopravy na hranicích vyvěsili velký plakát a na náměstí zorganizovali večerní program Protest Dance Party. „Chtějí tím říci: my děláme rámus, ale nákladní auta dělají větší,“ uvedla pro ČTK členka petičního výboru Tereza Kuhnová. Od 19 hodin také připravili promítání francouzského filmu Vnitřní hranice. Na rakouské straně hranice současně demonstrovali příznivci železnice.