Daniele Del Giudice

Na této stránce jsou každý měsíc, tedy ob číslo, uveřejňovány ukázky z děl dvanácti autorů, kteří získali Cenu Evropské unie za literaturu. Cena se uděluje ve třech fázích, v letech 2009, 2010 a 2011, a pokaždé má 11 nebo 12 vítězů. Do roku 2011 bude oznámen vítěz pro každou z 34 zemí podílejících se na programu EU Kultura. V roce 2009 byla udělena cena spisovatelům z Rakouska, Chorvatska, Francie, Maďarska, Irska, Itálie, Litvy, Norska, Polska, Portugalska, Slovenska a Švédska. Uvádíme ukázku z knihy italského laureáta Pohyblivý horizont.

…s bolestným výrazem „I’m late, I’m late“ klopýtal po kamenech, aniž by si mě všímal, sotva dechu popadaje, dokud se sám nepřesvědčil, že jeho rodiče zmizeli v moři a zanechali ho tam: teprve pak se obrátil směrem k vodě a s pocitem sklíčenosti a znechucení do ní skočil. Teď už jsem věděl, o co se jedná. Rodinná scéna, jíž jsem byl svědkem, měla určující význam pro jeho trénink, znázorňovala situaci, v níž je mladý tučňák donucený si sám v moři obstarat kril a plankton, jimiž se živí a jež mu jsou po určitou dobu nabízeny jako tekutá kaše ze zobáku rodičů. Přistihl jsem se, jak antropomorfizuji tučňáky, tedy že dělám něco, o čem jsem si řekl, že to dělat nebudu, a mluvil jsem o tom s Jeremym: lepší je držet se početných výkladů chování tučňáků různých druhů, jež sledují a katalogizují expedice biologů. Potíž s příběhy, jež se týkají tučňáků, spočívá v tom, že jsou popisovány z jednoho úhlu pohledu, z toho lidského. Jejich nevyčerpatelné fantazii a zvláštnosti nadřazujeme to, co se týká nás, a tím měníme smysl úvahy.

Je možné, že též tučňáci mají sklony „tučňákomorfizovat“ lidi, a přesně to se stalo o několik týdnů později, když jsem během pěší expedice doprovázel mezinárodní delegaci deseti biologů a potkali jsme karavanu největšího druhu, tučňáků císařských. Oni, tučňáci v řadě, my, lidé v řadě. Dvě společenství na podobné cestě, tučňáci za potravou z vnitrozemí k pobřeží, my od pobřeží do vnitrozemí, abychom dosáhli nejchladnějších oblastí obývaných tučňáky císařskými. Oni, my, zakoušeli jsme tutéž samotu v oceánu ledu a sněhu a měli tytéž obavy. Když tučňáci císařští urazili úctyhodnou vzdálenost, jejich vůdce, objemný a významný jedinec tohoto druhu, natáhl krk v hlubokém úklonu směrem k nám a se zobákem proti hrudi pronesl bručivým hlasem dlouhou řeč. Když skončil s projevem, stále v oné uctivé pozici se zadíval do očí Jacquese, vedoucího výpravy, aby viděl, jestli ho pochopil. Ale ani Jacques, nejzkušenější etnolog, ani nikdo jiný tomuto proslovu rozumět nemohl. Tučňák, neztráceje trpělivost, se skloněnou hlavou zopakoval dlouhé bručení. Ale to už začali ztrácet trpělivost další tučňáci za ním, mající pochybnosti, jestli na ně jejich vůdce nekuje nějakou lest. Jeden z nich postoupil dopředu a tlačil svého předchůdce na stranu. S týmž úklonem a týmž pohledem vzhůru se pustil do nového proslovu, jenž byl pro nás ostatní rovněž nesrozumitelný.

Ale největší vášní tučňáků byli psi. Jakmile je objevili na antarktické základně, tučňáci chodili jenom za nimi, s lidmi se vůbec neobtěžovali. Skláněli hlavy a vedli s nimi dlouhé hovory, psi je se štěkotem sledovali a dupali předními tlapami; potom je někdo pustil ze řetězu a nastal masakr. Tučňáci sledovali své mrtvé druhy s nevýslovným úžasem a lhostejným výrazem „je mi jedno, co ze mě zbude“ a stále chtěli mluvit se psy, ne s lidmi snažícími se je zachránit. Kromě toho měli tihle ptáci vlastní osobitou představu o vědomí přítomnosti a nepřítomnosti, jak jsem se mohl přesvědčit jednoho dne díky nedobrovolnému experimentu. Když se jeden z nich vracel z vody na své místo na rookery, octl jsem se na jeho trase; prvně se na mě užasle podíval, pak se snažil skrze mě projít, jako kdybych tam nebyl. Šinul se kupředu, narazil na moje nohy, udělal pohyb zpět. Po chvíli mně začal dávat ploutví co proto. Připadlo mi to směšné, ale rány byly velmi rychlé a bolestivé. Jelikož jsem se ani nehnul, obešel celou rookery, a já jsem se dal rovněž do pohybu a čekal na něj na opačné straně. Když přišel a uviděl, že tam stále jsem, podivil se. Jeho myšlení bylo dokonalé: vždyť udělal kolečko, tak jsem měl přece odejít, neměl jsem tam už být. Ujít celý okruh, to by mělo změnit řád věcí, proč to jinak dělat?

Jak jsem je tak sledoval, přesvědčil jsem se, že tajemství tučňáků spočívá v jejich inteligenci a nešikovnosti zároveň. Tato zvířata obdařená půvabem a sebeironií, ctnostmi, jež přičítáme vyvinutějším druhům, jsou ve skutečnosti do značné míry nedokonalá. Nebylo jim dáno, aby se stala rybami, jelikož voda není jejich konečný živel; jsou to sice ptáci, ale nelétají a jako dvounožci jsou pomalí a nemotorní. Již od dávných časů zůstali v zajetí této dvojakosti a od té doby se nezměnili. Ale když na ledových krách burácí vítr, člověk se může z tučňáků pomátnout. Hlavně v zimě, ve věčné noci, v noci noci a v noci dne, úplné tmě, v trvalé tmě, co rozruší mysl, zničí spánek, kdy je zbytečné dívat se na hodinky, protože je stále tatáž hodina téže tmy. (…)

 

První expedice byla „rekordní“, Shackleton se dostal na vzdálenost 127 kilometrů od jižního zeměpisného pólu, obratně si spočítal zásoby, a jelikož jediná věc, na níž mu skutečně záleželo, byli jeho muži, učinil správné rozhodnutí vrátit se zpátky. A kdyby se poník manchu pojmenovaný Chinaman nevypařil a nespadl do ledovcové trhliny i s potravinami, co nesl, a s porcí masa, co představoval on sám – vzhledem k tomu, že doprovodné poníky expedice pojídala –, Shackleton by na jižní pól došel a zamezil zápolení mezi Scottem a Amundsenem, jež skončilo tragédií. Zato Mason pokořil magnetický pól, čistě vědecký bod, vědecký do té míry, že se neustále posouvá v souladu se zemským magnetickým polem; když tam Mason vztyčil svou vlajku, byla na zemi, dnes je v moři. Mezi Shackletonovými příkazy Masonovi, kromě provádění magnetických výzkumů a studia Dry Valley, Suchého údolí, bylo rovněž nařízení zmocnit se země „jako součásti britského impéria“. A dále také: „Jestli najdete minerály výnosné hodnoty, zmocněte se stejným způsobem dotčeného místa mým jménem, jakožto vůdce této expedice.“

Nemám v úmyslu hovořit o výzkumu na základnách, o fyzice jižních světel, o kosmologii, o výzkumu okrajových částí atmosféry, o tom, že má Antarktida naprosto ojedinělé klima, ovlivňující zbytek planety. Co mě na základně zaujalo, byli lidé. Život tak daleko na jihu, na úplném Jihu, zanechával stopy na charakteru člověka; vzrušení z takové existence připomínalo manicko-depresivní frakturu, jak jsem si uvědomil po pozvání na sovětskou základnu Bellingshausen, pojmenovanou po ruském kapitánovi německého původu Fabianovi Gottliebovi von Bellingshausen, velkém obdivovateli Jamese Cooka a badateli ve službách cara Alexandra I. To pozvání bylo co možná nejneformálnější: díval jsem se na čtyřicet tun zrezivělého kovového šrotu, na stará obojživelná vozidla a tahače nahromaděné před boudou, z níž vyběhl nějaký chlapec, meteorolog, aby mě zatáhl dovnitř. Byl moc milý, byl moc opilý. Zkontrolovali jsme součty meteorologických dat a podívali se na snímky nafilmované satelitem v reálném čase, jež ukazovaly naši polohu. Od začátku se mě ptal „Seš Japonec? Seš zoologista?“, poprvé jsem na obě otázky odpověděl ne, ale jak ubíhal čas a vzhledem k jeho naléhání a situaci, jež začala být nepříjemná, jsem řekl ano, jsem zoolog a taky Japonec, připadlo mi správné být tím, čím chtěl, abych byl. (…)

 

Každý světadíl má svou literaturu, čímž míním základy, s nimiž jsou spojeny mýtus a paměť, jež dávají vzniknout příběhu, a Antarktida není výjimkou. Teď nemám na mysli Poeova Gordona Pyma, jehož děj čerpal ze zpráv kapitána Jamese Weddella, či jeho krásné pokračování vylíčené Julesem Vernem v Ledové sfinze. Naopak mám na mysli knihy Shackletona, Scotta, Masona, Bovea, De Garlachea a jiných, jež vznikly zde. Jde o literaturu, ale nejedná se o „cestopisy“; vzhledem k historickému líčení, síle, vášni, hloubce prožitku, tajemství a étosu na hranici neznáma a vědeckým podkladům to jsou poslední vskutku mimořádné dobrodružné příběhy, tedy žánr, jejž Stevenson ve své klasifikaci románu charakterizoval jako nejsmyslovější, jelikož v něm autoři byli rovněž herci hrajícími své role.

Večer se mi v boudách na základnách poštěstilo slyšet lidi, jak se baví o vědcích, a ani se to tolik nelišilo od toho, jak v našich zeměpisných šířkách mluvíme o Emmě Bovaryové či o Proustově baronu de Charlus. Scott byl Scott, neúprosný „Royal Navy“ až do konce, Shackleton byl nejoblíbenější, ale selhal téměř ve všem, do čeho se pustil, přesto jeho peripetie vedly ke vzniku nejpřínosnější a nejlegendárnější antarktické výpravy. A Amundsen? Respektovaný, nic víc. Byl profesionálem za časů velkých amatérů; dorazil na Antarktidu, když už byl Scott na cestě k pólu, vybral si lepší cestu, dostal se k němu jako první, vztyčil vlajku a odešel. Dobře provedená práce, říkali tady, ale byla to nejslabší expedice co do vědeckého přínosu a ohlasu publika.

Též mne napadá Giovanni Duse, Ital, jehož dějiny opomenuly a jenž sem dorazil v roce 1901 s Nordenskjöldovou expedicí. Byl poručíkem kartografem, jediné záznamy, jež jsem o něm nalezl, se nacházely ve vojenském geografickém institutu ve Florencii a ve Scottově institutu v Cambridge. Duse napsal Nordenskjöldovi, aby se zeptal, jestli se může zúčastnit expedice, a Nordenskjöld ho nechal narukovat. Když dorazili na Antarktický poloostrov, rozdělili se na tři skupiny, loď uvízla v ledových krách, ztratili se, každý přežil polární noc, jak nejlépe mohl. Setkali se po roce na ledovci. Duse měl tak spálený obličej a tak spletené vousy a vlasy, že Nordenskjöld nemohl uvěřit, že je to on, a považoval ho za domorodého obyvatele Ohňové země, jenž se tam dostal kdovíjak.

Během večerních rozhovorů v boudách přírodovědců jemně nasáklých odérem alkoholu byly všechny tyto příběhy zastíněny otázkami ohledně rozšiřování základen, těch opravdových a těch fingovaných – toto rozlišení vzniklo na základě hodnocení podle kvality vědecké práce –, ohledně znečišťování prostředí, územních nároků, důlní těžby a Antarktické dohody, jež v posledních třiceti letech ovlivňovala vědu a zdejší život a byla považovaná všemi státy za úžasnou smlouvu, ale v případě jejího přepracování byli všichni připraveni vzít kontinent útokem. Posléze se vrátili k problematice „zemského stínu“, toho zvláštního úkazu, při němž slunce osvětlující zezdola hory vrhá stín na mraky jako převrácený kužel, a k otázce, jakým příčinám to přičítají badatelé, a rovněž k tomu, jak si vkládali pod ponožky do bot listy senny, aby zmírnili riziko omrznutí.

 

Z italského originálu Orizzonte mobile (Giulio Einaudi editore 2009) přeložil Ivo Krobot.

 

Seriál je připravován ve spolupráci s Českou kanceláří programu EU Culture a Zastoupením Evropské komise v ČR. O Ceně Evropské unie za literaturu se dozvíte více na www.europrizeliterature.eu.