napětí

„Jsme otroci, pracujeme patnáct hodin denně a sedm dní v týdnu. Jsme otroci, nemůžeme jít na záchod a nemáme na pracovišti pitnou vodu,“ křičeli 22. srpna do megafonu demonstranti před brněnským výstavištěm, kde právě probíhaly módní veletrhy Styl a Kabo. U příležitosti Mezinárodního dne připomínky obchodu s otroky tak chtěli upozornit, že se u nás prodává oblečení vyrobené v Asii za nehumánních podmínek. Performance brněnských herců najatých organizací Na zemi ale podle Českého rozhlasu velkou pozornost nevzbudila. Veletrh toho dne nebyl otevřen pro veřejnost a obchodníci už byli dávno uvnitř.

 

Na 1100 lidí podepsalo protest proti plánu na výstavbu termické pece na čištění kovů od barev ve Volyni na Strakonicku. Adresát petice, starosta Václav Valhoda, se s námitkami ztotožnil a poslal petici krajským radním se žádostí o provedení studie EIA, která má posoudit vliv stavby na životní prostředí. Krajští radní požadavek Volyňských symbolicky podpořili, ale konkrétní kroky nechali na radnici.

 

K protestu na kůlu se odhodlali majitelé a zákazníci občerstvovacího stánku u Baťova kanálu ve Starém Městě. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s tím, že město nařídilo zrušení maringotky, která stojí v tamním biokoridoru. Od 19. srpna se v sezení na kůlu vystřídalo během tří dní asi deset lidí.

 

Asi 12 lidí přijelo 20. srpna demonstrativně uklidit historickou budovu nádraží v Ústí nad Orlicí. Podle regionálního vydání MfD peron uklízel Martin J. Kadrman, viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, profesor Jiří Suchomel vedl partu, která čistila fasádu, profesor Pavel Kovář s dalšími myl okna a režisérka Olga Sommerová se zbývajícími nadšenci sázela muškáty.

 

Asi 400 lidí přišlo 20. srpna na parkoviště v Modravě, aby tam podpořilo vedení Národního parku Šumava. Několik účastníků tam parodovalo nedávné účastníky blokády kácení na Šumavě. Podporu akci zaslal jménem prezidenta Václava Klause tajemník Ladislav Jakl. „Naši podporu máte a nehodláme v podpoře polevit,“ četl z jeho dopisu obyvatel z Filipovy Huti a bývalý starosta Horské Kvildy Jan Janoušek. „Je třeba rozumně zasahovat, aby se kůrovec nešířil.“ Přítomen byl též ředitel parku Jan Stráský.

 

Několik desítek lidí přišlo 19. srpna na náměstí ve Varnsdorfu. Požadovali, aby se samospráva začala zabývat kriminalitou a sestěhováváním Romů z mnoha měst do Šluknovského výběžku. Akci svolal a na poslední chvíli odvolal Lukáš Kohout, který se kdysi podvodně vydával za asistenta ministra zahraničí Jana Kavana. Bezprostřední příčinou akce byl násilný útok romských mladíků na místní hernu.