Frontovní mladá zábava

Nad článkem o Radiu Wave (A2 č. 7/2005) jsem si uvědomila, že veřejnoprávní rozhlas považuje mladého člověka za bytost milou, ale ubohou, nenapravitelně infantilní. Je třeba ho zabavit; myšlenkami nedráždit či nermoutit (nenudit). Ze stejné diagnózy vychází sobotní vějíř sešitů Mladé fronty Dnes. Vypnutý mozek nemá jen člověk mladý, ale v sobotu a v neděli úplně každý. Je přece víkend, a kdo chvíli myslí, stojí opodál.

Dnes už bývalý šéfredaktor Pavel Šafr nedávno vysvětlil týdeníku Respekt, že MfD mj. kultivuje „populární žurnalistiku“, určenou pro aktivní odpočinek inteligentních lidí. To list provádí s vervou pod novým šéfem. Dne 11. února jsme například mohli aktivně odpočívat nad dvěma tiskovými stranami sešitu E (Víkend), věnovanými Milanu Kunderovi. „Kde žije spisovatelská superstar? Proč používá převleky a falešné vousy? Proč píše romány ve francouzštině? A proč odmítá poskytovat rozhovory? Reportéři pátrali po odpovědích v Česku i v cizině.“ Následuje ukázka, jak ze čtyř drbů, kdo kdy kde Kunderu zahlédl, a z marné návštěvy u nakladatelství Gallimard udělat „téma“. Konceptuální počin: novinářskými postupy (reportáž, citace z díla, ze statistik, jednověté názory slavných lidí, náznaky psychických potíží inkriminované osoby) se vytvoří kauza, přidají se maxiobrázky (dveře nakladatelství, dvě francouzské čtenářky Kundery…) a rozhovor se spisovatelem. Ovšem fiktivní: stupidní bonus pro víkendové intelektuály. Proč? Na co?

Při hledání Kavárny, jediné části těchto novin, kde si jako čtenář nemusím vždy připadat slabomyslně, narážím na oddechovku, sešit D se nyní jmenuje Kulturní scéna. Je to nová služba, již uvádí vedoucí rubriky Kultura Jan Kábrt několika řádky, prošpikovanými výrazy „kulturní porce“, „zásadní díla“, „kulturní počiny“, „nejúspěšnější spisovatelé současnosti, nejslavnější obrazy světa a jejich příběhy i mladé naděje české kultury“. Osm stran esteticky odpudivé mainstreamové drti a slovní strusky. Na třech stranách probíhá drama jako vystřižené z filmu Smrt jí sluší. V hlavní roli se filmová publicistka Mirka Spáčilová urputně a směšně snaží stát opět mladou nadějí české kultury, asi takovou, jako je její konkurentka z Lidových novin, rutinérka Darina Křivánková. Dál žebříčky, procenta, „nejlepší spisovatel současnosti“ Dan Brown… Po přečtení takové kulturní „nadílky“ jsem unášena nerozbornou vlnou mládí.