Petice

Za sloučení koncertů Nicka Cavea & The Bad Seeds a skupiny Dinosaur jr

Vážení & milí pořadatelé koncertů Nicka Cavea a skupiny Dinosaur jr, koncertní agentury 10:15 Promotion a Silver Rocket!

 

Obracíme se na vás s naléhavou výzvou.

Publikum i pořadatelé za poslední rok evidentně pocítili, že frekvence podstatných zahraničních koncertů u nás houstne. Lze to jenom uvítat: pracující masa se odreaguje po boku aktuální muziky, místní hudební mládež se poučí, nadšenci jsou méně nuceni jezdit za hudbou do ciziny, také si můžeme připadat poněkud víc jako součást propojeného světa. Někdy je to celé docela drsný nápor na peněženku, ale nutno uznat, že noví promotéři (tedy generace Silver Rocket a A. M. 180) nasazují přátelsky nepřešvihnuté vstupné. O těch druhých pro dnešek pomlčme.

Jako nepříjemnost však vnímáme blížící se 24. květen tohoto roku. K tomuto datu navzájem kolidují dva pražské koncerty: Nick Cave & The Bad Seeds v Areně HC Sparta Praha (20 hodin) a obnovené legendy nezávislé scény Dinosaur jr v Akropoli (19.30 hodin). Obě vystoupení jsou jedinečná a nedá se čekat, že by tu dotyčné, světovou popularitou rozmazlené kapely vbrzku mohly hrát podruhé.

Vyzýváme vás k činu, ke kterému vám náhoda dává vzácnou příležitost. Spojte oba koncerty do jedné akce! Vytvořte dvojitý mejdan, minifestival, který nás jen utvrdí v tom, že tohle si nelze nechat ujít. Protagonisté obou kapel jsou navzájem svými příznivci: sešli se ale vzácně – třeba na soundtracku filmu Natankovat, najíst se a vyspat (Gas Food Lodging). Máte nyní dobrou nenásilnou příležitost, jak Nicku Caveovi a J Mascisovi uspořádat společnou večeři. Ale to jsme odbočili.

Je nám jedno, zda svedete obě kapely na jedno pódium, nebo zda nás z dřívějšího koncertu převezete autobusy na pozdější. Je nám jedno, zda budeme kupovat dva lístky nebo jeden. Ale ať to stihneme. Ať se z pražské přítomnosti všech těch velkolepých muzikantů vytěží svátek, ne stres!

Můžete říci, že pro prozaický svět organizace a koncertního byznysu je podobná myšlenka absurdní. Úplně to chápeme: jsme zvyklí, že velké agentury uvažují jen obchodně a malé mají příliš hrdosti a nejistoty na to, aby podaly ruku druhým. Ale teď vám řekneme, proč byste to mohli udělat. Abyste pro jednou dali najevo, že jste součástí velkého propojeného organismu, který, ať chce nebo ne, funguje v symbióze. Organismu, který dohromady tvoří muzikanti, posluchači, vydavatelé, promotéři, slušní novináři, dokonce i mizerní novináři. Svět hudby by se rozsypal bez vás i bez nás, s tím nic neuděláme. Vylezte z backstage a řekněte – ale jo, vnímáme vás, nejenom vaše peníze na kase.

Když už jsme u těch financí: máte dobré období. Neproděláváte. Lidi chodí. Zkuste teď tomu všemu pro jeden den dát jeden rozměr navíc: přátelskou dimenzi kroku k sobě navzájem i k nám, kteří vám na to všechno po léta chodí. Je nám jasné, že vy z agentur 10:15 a Silver Rocket se navzájem nezbožňujete: ale ani my vás vždycky zrovna nežereme, a vidíte, přece vám píšeme toto psaní!

Můžete říci, že máme vskutku malicherné starosti. Sakra, jestli jsme vyrůstali s Cavem a Dinosaur jr, tak je nám evidentně přes třicet, mnohdy o deset víc, to nemáme v hlavě něco dospělejšího?! Ne, a v tom je vaše spása. Copak na nedospělých malicherných starostech lidí poblázněných hudbou, kteří v ní cítí adrenalin, vitamíny i modlitbu, nejste vy, milí hudební promotéři, s prominutím závislí?

Autor je hudební publicista.

PETICI NAJDETE ZDE