Zpěvákem proti své vůli - hudební zápisník

V americkém Kongresu právě probíhá lítá debata o reformě zdravotnictví a k řečnickému pultíku přistupuje prezident Barack Obama. Místo očekávaných vzletných frází o právu na zdraví ale k překvapení všech začne zpívat. Brzy se k němu přidávají členové vlády a za chvíli se v hiphopovém rytmu vlní i všichni kongresmani. Skutečnost? Samozřejmě, že ne. Jen další vtípek výtržníků z YouTube, kteří si říkají The Gregory Brothers. Už dva roky proměňují televizní zprávy v rozverný muzikál a nechávají zpívat i ty, kteří nemají v těle ani špetku rytmu. Letošní léto jejich popularita dosáhla takových rozměrů, že se dokonce podívali i do popových hitparád.

Za všechno může samoladicí software firmy Antares Audio, který byl uveden na trh v roce 1997 a od té doby se používá v nahrávacích studiích, aby zahladil drobné intonační chyby zpěváků. Když se použije nestřídmě, třeba jako v hitu Believe zpěvačky Cher, dodá hlasu zvláštní robotický efekt, který dokáže proměnit i běžné mluvené slovo v něco, co připomíná zpěv. Ze samoladicího softwaru se v posledních letech stala v popu dost trapná manýra, v rukou The Gregory Brothers nicméně funguje jako nástroj ironického podrývání autorit. V jejich internetové show Auto-Tune the News díky němu zpívají politici, televizní spíkři i lidé z ulice zachycení televizními kamerami. Padni komu padni.

Čtveřice bratrů Gregoryových (přesněji tří bratrů a manželky jednoho z nich) si už užila internetové slávy více než dost, teď se z nich navíc staly regulérní popové hvězdy. A s nimi samozřejmě i jejich „nechtění zpěváci“, jak popisují své nešťastné oběti. První průlom do prodejních žebříčků přišel s nadšeným horolezcem, který při výstupu na jeden vrcholek Yosemitského národního parku spatřil na obloze dvojitou duhu a svoji rozjařenou reakci si nahrál na mobil. Z krátkého videa se stal hit na YouTube a následně i pro rádia, to když The Gregory Brothers jeho duhovou extázi zremixovali do písně The Double Rainbow Song. Video s písní zhlédlo na YouTube deset milionů lidí.

Ještě o pět milionů posluchačů více přitáhl jejich Bed Intruder Song, ve kterém přehnali přes samoladičku útržek z televizních zpráv s výpovědí černošského mladíka Antoina Dodsona, jehož sestra se stala obětí pokusu o znásilnění. Dodson doplnil svoji výpověď výstředními pohyby a zvláštní dikcí a The Gregory Brothers udělali z jeho vzkazu televizním divákům „Schovejte své děti, schovejte své ženy“ chytlavý refrén, který skladbu dostal dokonce na číslo 86 v oficiální americké hitparádě.

V tu chvíli už The Gregory Brothers nemohla ignorovat ani největší americká média, v nichž se strhla debata, zda tentokrát jejich vtípky nepřekročily hranici dobrého vkusu. „Lidi už mají po krk popových písniček, které jsou pořád o tom samém, o lásce nebo o rozchodu. Naše písně jsou o věcech, o kterých dosud nikdo nezpíval,“ bránil se Andrew Gregory v rozhovoru pro stanici ABC. Jejich remixované zprávy můžeme klidně považovat za svérázný příspěvek do bohaté historie vtipálků, kteří používají technologie k editování zvuků jako svébytného zdroje podvratných taktik. The Gregory Brothers se tak stávají pokračovateli plunderfoniků Negativland a Johna Oswalda, Emergency Broadcast Network remixujících prezidentské projevy na začátku devadesátých let nebo třeba britského vtipálka jménem CassetteBoy, který rozstříhává projevy politiků a nechá je říkat ty nejnestoudnější věci. Ještě nikdy nebyly zprávy tak zábavné jako s vyladěnými remixy The Gregory Brothers.

Autor je hudební publicista.