napětí

Centrem Prahy prošel ve čtvrtek 14. srpna pochod na podporu Palestinců a za ukončení blokády Pásma Gazy. Několik desítek lidí protestovalo především proti izraelské vojenské akci Ochranné ostří, která probíhá od 8. července v Gaze, a uctilo památku obětí z řad civilního obyvatelstva. Na demonstraci zazněly výzvy, aby české nemocnice poskytly zdravotní péči pěti stům zraněných palestinských dětí, a také výzvy k bojkotu zboží, které pochází z ilegálně zbudovaných izraelských osad na palestinském území. Pochod směřoval z Václavského náměstí k izraelské ambasádě. Z megafonu přitom zaznělo, že rozhodně nejde o akci s antisemitským podtextem. Pár dní před tímto pochodem se odehrálo setkání mezi zástupci iniciativ, jež se zabývají otázkou okupované Palestiny, a ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. Diskutovalo se o možnostech českého státu podílet se na řešení současného konfliktu v Gaze. Zástupci občanských iniciativ především ocenili, že dochází k pozvolné změně české zahraniční politiky v otázce izraelsko­-palestinského konfliktu, nicméně ministr Zaorálek se vyjádřil v tom smyslu, že rozhodně nepočítá s přerušením diplomatických styků se státem Izrael.

 

Aktivisté z organizace Reclaim Power od 14. srpna tábořili poblíž britského města Blackpool v hrabství Lancashire, v místě, kde má vzniknout zkušební těžební vrt společnosti Cuadrilla. Přibližně tisíc účastníků zůstalo na místě šest dní. Akcí chtěli vyjádřit podporu místní komunitě, která bojuje proti plánům firmy Cuadrilla těžit v okolí břidlicový plyn technologií frackingu. Aktivistům se už v minulosti podařilo blokádami zabránit těžbě na několika dalších místech ve Velké Británii. Místní komunita zveřejnila 1 400 námitek, proč by se v jejich domově břidlicový plyn frackingem získávat neměl, a odevzdala je svým politickým zastupitelům.

 

Desetitisíce lidí demonstrovaly ve středu 20. srpna před pákistánským parlamentem a snažily se ho zcela zablokovat. Demonstrace namířené proti premiérovi Navázu Šarifovi jsou v poslední době v Pákistánu na denním pořádku. Poslancům se nakonec podařilo odjet zadním vchodem a ke vpádu davu do budovy nedošlo. Pořadatelem protestů je duchovní Muhammad Táhir Kadrí. Ten úzce spolupracuje s parlamentní stranou Imrana Chána, který pohrozil, že pokud premiér neodstoupí, všichni zastupitelé jeho strany rezignují na své posty. Premiér Šarif podle všeho odstoupit nehodlá a spíše spoléhá na silové řešení za pomoci policie a armády.