Bojovníky za radar platí Amerika

Zkusme si představit, že by Česká televize vysílala následující zprávu:

– Václav Havel, bývalý prezident, strávil půl roku v Kongresové knihovně USA. Stipendium mu vyplácela instituce financovaná z veřejných rozpočtů USA. Po svém návratu Václav Havel intenzivně prosazoval americké zahraničněpolitické zájmy, zejména výstavbu radarové stanice. Tajné služby nyní zkoumají, zda činnost bývalého prezidenta a jeho vazba na zájmy cizí mocnosti nepředstavuje pro Českou republiku bezpečnostní riziko.

Nebo jinak:

– Tomáš Klvaňa, vládní zmocněnec pro propagandu ve věci radarové základny, získal své Ph.D. na University of Minnesota a nyní je zaměstnancem britsko-americké firmy. Prosazuje (byť za peníze české vlády) americké zahraničněpolitické zájmy, zejména výstavbu radarové stanice. Tajné služby nyní zkoumají, zda činnost amerického doktora a českého píáristy nepředstavuje pro Českou republiku bezpečnostní riziko.

Buďme v klidu, takové zprávy ve zpravodajství České televize neuvidíme. Přitom by k jejich natočení stačilo pouze zřetězit známá fakta do poněkud spikleneckých teorií. Česká televize nám ovšem v pondělí 26. listopadu 2007 dala velmi jasně najevo, že ona pro své teorie spiknutí žádná fakta nepotřebuje.

Příspěvek nazvaný Antiradaristy platí Rusko, zařazený hned na první místo hlavní zpravodajské relace, totiž tvrzení obsažené ve svém nadpisu nijak nedoložil. Navzdory sugestivnímu výroku a tajnosnubnému odkazu na jakési tajné zprávy ještě tajnějších služeb neobsahoval jediný doklad o byť i jediném rublu pro antiradarové aktivisty. Nevyskytl se v něm také nikdo, kdo by se za dané tvrzení s určitostí postavil a řekl, že je pravdivé. Našli se jen lidé ochotní tvrdit, že si to „umí představit“ (Andor Šándor) či že se „objevují spekulace“ (Marian Brzobohatý). Důkazy netřeba, naznačování postačí a pachuť hry tajných služeb na protestních aktivitách už zůstane.

Jeden by si myslel, že si svou normalizační reportáží o tom, jak nějaké podvratné živly rozvracejí za cizí peníze naše nerozborné přátelství s USA, Česká televize nasadila laťku nehoráznosti pořádně vysoko. Přeskočit ji ovšem dokázala už v prohlášení ke stížnosti iniciativy „Ne základnám” na manipulativní pořad. Toto prohlášení totiž umně změnila ve vlastní stížnost – na to, že iniciativa má tu drzost si na ni vůbec stěžovat. Skoro to vypadá, jako by se z iniciativy „Ne základnám” stala veřejnoprávní instituce a Česká televize jí platila koncesionářské
poplatky…