Dezorientace

Poslední loňské číslo kulturní přílohy Lidových novin Orientace s podtitulem Speciál přineslo na několika stranách souhrn toho nejdůležitějšího, co se uskuteční v roce 2008. Bohužel ale právě kultura, kterou tentokrát připravili kulturní redaktoři Lidových novin, dostala dost na frak. Darina Křivánková se v rámci třiceti plánovaných filmových premiér zamýšlí nad tím, že kvantita není kvalita, Tomáš Baldýnský zase skrze pirátství poukazuje na možná už opravdu přicházející a dlouho marně očekávaný boom elektronických knih. Metodu PrintOnDemand (vytištění textu v knihovně) přitom považuje za „vyloženě špatný směr“. Webové vydavatelství Lulu.com mezitím oznámilo, že od roku 2002 už na objednávku vytisklo přes 200 tisíc titulů, z toho 14 tisíc jen během loňského listopadu. V roce 2007 pak začaly americké univerzitní knihovny nabízet možnost vytisknout papírově nedostupnou knihu přímo pro čtenáře, který ji potřebuje.

Podle Jany Machalické bude kulturní osobností roku 2008 Dagmar Veškrnová-Havlová. Její návrat na divadelní prkna je však událostí spíše pro bulvár.

Hned dvakrát v Orientaci najdeme zmínku o Harrym Potterovi – jednak v souvislosti s vydáním českého překladu posledního dílu na konci ledna, podruhé o filmu Harry Potter a princ dvojí krve. Nejočekávanějším snímkem roku pak je zřejmě filmový remake seriálu Taková normální rodinka Fan Vavřincové, kterému je věnován hned celý sloupec. Hudbu a částečně i film a literaturu hledejme nejen na stránce věnované kultuře, ale i v rubrice společnost. Zatímco filmový festival v Karlových Varech najdeme pod kulturou, festival v Cannes už pod společností. Vydání dalšího dílu Jamese Bonda, tentokrát od spisovatele Sebastiana Faulkse, se nepochopitelně dostalo do rubriky společnost. Zmínka o finále hudební soutěže Eurovize do Orientace nepatří snad vůbec. S Orientací se čtenář tentokrát trochu ztrácí…