napětí

Svérázná odpověď na krizi a neustálé zvyšování cen doprovázené utahováním opasků se zrodila na Slovensku. V Bratislavě se ustavila neformální skupina Tribus, sdružující lidi, kteří cestují „načerno“ veřejnou dopravou a snaží se tuto svou činnost dělat organizovaně a účinně. „Vyměňujeme si informace a zkušenosti, podílíme se na pokutách. Odmítáme platit jízdné, a snažíme se tak ušetřit v časech neustálého zvyšování cen.“ Princip Tribusu je jednoduchý: skupina lidí cestujících „načerno“ platí měsíčně do společného fondu malý poplatek, ze kterého se hradí pokuty. Nápad se již ujal ve Švédsku, Francii a Polsku. „My jsme tento systém skoro dva roky ladili a přizpůsobovali našim podmínkám, abychom se s ním dnes mohli podělit.“ Příznivci boje za bezplatnou veřejnou dopravu prý nacházejí inspiraci třeba v taktice italského hnutí pracujících ze sedmdesátých let, známé pod označením autoriduzione, která spočívala v tom, že tisíce domácností svévolně snižovaly své účty za energie, nájemné či potraviny, což chápaly jako způsob boje za vyšší mzdy. Veškeré bližší informace naleznete na webu tribusba.blogspot.com.

 

Ministr Tomáš Chalupa přijal v Ostravě stoh petičních archů s podpisy takřka 27 tisíc místních občanů, kteří jsou nespokojeni se znečištěným ovzduším v regionu, požadují dodržování emisních limitů a vyzývají ministerstvo, aby podniklo kroky, jež by v průběhu následujících tří let změnily dlouhotrvající tristní stav k lepšímu. Signatáři také poukázali na to, že politici často jednají spíše v zájmu firem, jako v případě nedávného zrušení poplatků za znečišťování ovzduší, jež prošly poslaneckou sněmovnou, ale následně byly zamítnuty horní komorou parlamentu.

 

I přes odpor občanů ze sdružení Tilia a příslib primátora Bohuslava Svobody začala 24. března ráno Technická správa komunikací (TSK) v parku v Thákurově ulici v pražských Dejvicích kácet dvanáct lip, které byly součástí čtyřřadé aleje. Soud, jenž stále rozhoduje o odvolání proti kácení, přitom stále běží a na věc neměla vliv ani skutečnost, že zajištění dočasné odborné péče o stromy, včetně potřebných finančních prostředků, nabízelo sdružení Tilia, které dokonce přišlo s velkorysým návrhem, že daruje městské části na péči o stromy milion korun. Snaha v podstatě zcela zničit park, jehož součástí jsou zmíněné stromy, se datuje už od roku 2007. Z původního počtu padesáti čtyř lip jich dnes stojí už jen čtrnáct. Kácení povolil městský úřad Prahy 6 a magistrát jeho rozhodnutí potvrdil. I když město tvrdí, že nechce park zničit, veškeré aktivity zatím ukazují na to, že jeho obnova je spíše v nedohlednu.