napětí

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) spustil 28. dubna v několika českých městech včetně Prahy akci Fénix, která cílí na tajnou Síť revolučních buněk, jež má údajně na svědomí několik útoků zápalnými lahvemi na policejní auta, mýtné brány a výlohy několika firem. V průběhu dne bylo zadrženo kolem deseti lidí a šesti z nich bylo sděleno obvinění. Policie na případ uvalila přísné informační embargo, ale v médiích se objevily zprávy, že byli obviněni z přípravy teroristického útoku na vlak převážející vojenský materiál. V rámci policejní razie byly zabaveny servery řady českých organizací, které se hlásí k anarchismu nebo k autonomnímu hnutí. Ty odmítají jakoukoli spojitost se zmíněnými útoky a akci chápou jako bezprecedentní útok na české antiautoritářské skupiny. Mainstreamová média případ líčí, jako by šlo o vysoce sofistikovanou a nebezpečnou síť, která snese srovnání s militantními levicovými skupinami typu německé RAF, ale fotografie z míst útoků ukazují spíše na neumělé a v několika případech i nepodařené pokusy o žhářství, které nikoho neměly a ani nemohly ohrozit na životě. Přesto novináři spekulují o tom, že obviněným hrozí až doživotní trest.

 

Šéfka nacionalistické francouzské strany Národní fronta Marine Le Penová přijela 6. května na euroskeptickou konferenci Evropský mír a prosperita po EU, která se odehrála na půdě Poslanecké sněmovny. Když se ale dostala k řečnickému pultíku, zvedlo se v místnosti zhruba dvacet převážně mladých lidí s transparenty a začalo skandovat „Fascist out!“ (Fašistka pryč!). Zbývající účastníci konference se poté jali vytrhávat protestujícím transparenty z rukou a nechali je vyvést ze sálu. Le Penová následně přednesla projev, v němž Evropskou unii označila za utopický projekt, jenž bere národním státům samostatnost.

 

Takřka dva tisíce lidí se 1. května sešlo v Brně, aby zablokovali nahlášený pochod neonacistů z Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), který čítal jen kolem dvou stovek lidí. Stovky policistů se celý den snažily o to, aby neonacisté mohli v klidu projít městem. Stoupencům iniciativy Brno blokuje se přesto na několika místech podařilo zabránit sympatizantům DSSS, aby prošli původně plánovanou trasou. Policie proti antifašistům, kteří se z větší části rekrutovali z akademického a studentského prostředí, použila slzný plyn, jízdní jednotku a paintballové pistole na označování.